Польща запропонувала Україні відмовитися від героїзації ОУН-УПА

Читать на русском
Польща запропонувала президенту України Петру Порошенку відмовитися від героїзації представників Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА).

Польща запропонувала президенту України Петру Порошенку відмовитися від героїзації представників Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА).

Про це заявив міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський в інтерв'ю виданню «Коммерсантъ», пише «Слово і Діло».

Танці на пам’ятниках: як Україні та Польщі вийти з протистояння у пошуках історичного примирення?Трагічні сторінки спільної польсько-української історії вкотре спричинили погіршення відносин між двома державами. Чи вдасться зупинити ескалацію конфлікту та які приховані загрози несуть в собі зіпсовані відносини між Польщею та Україною?

«Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму, хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наша порада: не будуйте історичну ідентичність на особистості, наприклад, Шухевича. Від цього можуть постраждати європейські погляди України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не лише в злочинах проти поляків, а й у Голокості», – заявив Ващиковський.

Він розповів, що в ході візиту Порошенка в Польщу в грудні 2016 року йому пропонували використати досвід Ізраїлю в переосмисленні Голокосту й так само «виділити» тих українців і поляків, що дійсно рятували людей під час війни й після неї.

За словами Ващиковського, відповідь була позитивною, а ініціатива була серована ​​до Міністерства закордонних справ України, однак відповіді від голови відомства Павла Клімкіна польська сторона так і не дочекалася.

«Я, як і раніше, чекаю можливості відновити з українцями цю дискусію. Є ж у нас досвід примирення з німцями. Чекаємо відповіді від України», – зазначив він.

Ващиковський додав, що Польща пам'ятає про Волинську різанину, проте це не означає, що влада країни забуде, «наскільки незалежна й суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи».

Він підкреслив, що Польща готова співпрацювати з Україною й підтримувати її.

Нагадаємо, під Києвом осквернили пам'ятну дошку першому лідеру ОУН.

Раніше вночі невідомі спалили музей-криївку УПА під Львовом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: