Реалії ринку нерухомості: чому Київ може перетворитися на столицю масових недобудов

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Первинний ринок нерухомості показує статистичну полярність в обсягах продажів і будівництві. За офіційними даними, в першій половині 2017 року кількість угод на первинному ринку скоротилася на 46%, на вторинному – на 29%. У січні-червні в Києві укладено 2640 угод купівлі-продажу житла, тоді як за аналогічний період 2016-го – 4220.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у галузі нерухомості Олег Приходько, аналізуючи ситуацію на ринку нерухомості.

«У цій ситуації є й інша сторона медалі. Минулого року в Києві збудовано 20,3 тисячі квартир, а це максимум із початку 2000-х. У I кварталі 2017 року збудовано вдвічі більше квартир, ніж у I кварталі 2016-го», – констатував Приходько.

Вартість житла, харчування й транспорту в Україні та ЄвропіВартість забезпечення основних життєвих потреб у країнах Європейського Союзу відчутно вища, ніж в Україні, однак, наприклад, у Польщі цей показник відрізняється від нашого не дуже суттєво.

Експерт уточнив, що на тлі дворазового зменшення кількості угод обсяг будівництва показав дворазове збільшення за аналогічний період.

«Всі розуміють, що технологія будівництва з підключенням до мереж та благоустроєм прибудинкової території житлового будинку – це мінімум рік. А значить, це вимушена динаміка гальмування будівельних комплексів, чим в основному й займаються забудовники. Це схоже на те, як різко зупинити поїзд на повному ходу», – зазначив фахівець.

Якщо динаміка будівництва й продажу квартир продовжаться в тотожних протилежних векторах, то ми побачимо карту Києва та області, на якій можна буде відзначити дві-три сотні зупинених будівництв, що повільно, але впевнено перетворюватимуться на нові бетонні недобудови.

Експерт нагадав, що після першої гучної афери на первинному ринку з «Еліта-Центром» набирає обертів новий гучний скандал, пов'язаний із групою компаній, об'єднаних під брендом УКО, що вже торкнувся понад 40 будівництв Києва.

«На тлі нових можливих ускладнень, для яких уже є всі передумови, всі минулі кризи та десятки проблемних будівництв здадуться незначними порівняно з майбутнім апокаліпсисом. Найкраще, що можуть зробити інвестори на цьому етапі, це отримати від забудовника гарантії, підтверджені фінансовими показниками, які підтвердять заплановані терміни завершення будівництва», – проаналізував Олег Приходько.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, де в Україні найдешевше житло.

Докладніше про рівень життя, витрати європейців і українців – у матеріалі «Вартість житла, харчування та транспорту в Україні та Європі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: