«Бий своїх, щоб чужі боялися»: технології дестабілізації та напрямки можливих ударів агресора

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

У Росії є дієвий інструмент – бий своїх, щоб чужі боялися. В цій ситуації економічно постраждають російські громадяни безпосередньо через санкції з боку США, а також дії власного керівництва.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи загострення між США та РФ та ймовірність подальших наступальних операцій у відповідь на нові антиросійські санкції.

«На міжнародній арені Росія жодного іншого ресурсу, крім технології дестабілізації, немає. Лише дестабілізацією росіяни володіють достатньо ефективно. Відповідно, загострення бойових дій можливе, але це не обов’язково буде на сході України», – зазначив Саакян.

На його думку, РФ може взятися за більш активне розхитування відразу в декількох точках.

«Під загрозою вже навіть не Сирія, а Лівія, де є активні дії. РФ використовує нестабільну ситуацію на Балканах. Може стати більш активною участь у протистоянні Греція-Туреччина. Безумовно, гарячим конфліктом залишається ситуація з Північною Кореєю. Під ударом і країни Балтії», – наголосив експерт.

Однак, уточнив він, найближчим часом Росія вдаватиметься лише до провокацій, а не жорстких дій.

На його думку, на Донбасі триватиме протистояння, РФ проводитиме якісь спецоперації, але фортифікаційні споруди, які вже є з обох боків, наразі доволі сильно закріплені та розвідані обома сторонами.

«Відповідно, перейти тут від позиційної війни до наступальної – це отримати більші втрати. Хоча, безумовно, залишається ймовірність провокацій на всьому російсько-українському кордоні, а не лише в зоні АТО. Однак Росія вже чітко усвідомлює, що будь-які провокації на кордоні в інших областях – це вже широкомасштабна війна, а ресурсів у неї не так уже й багато», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко обіцяв, що АТО триватиме кілька годин.

Пізніше, вже у статусі глави держави, він обіцяв оголосити мобілізацію та воєнний стан у разі подальшого загострення ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: