Організатор викрадень Луценка та Вербицького спіймався на поїздках до РФ – ГПУ

Читать на русском
Підозрюваний в організації викрадення Ігоря Луценка та вбивства Юрія Вербицького в 2014 році Олександр Волков видав себе тим, що дізнавшись про затримання своїх спільників, спробував втекти до Росії.

Підозрюваний в організації викрадення Ігоря Луценка та вбивства Юрія Вербицького в 2014 році Олександр Волков видав себе тим, що дізнавшись про затримання правоохоронцями своїх спільників, спробував втекти до Росії, але потім повернувся в Україну.

Про це розповів начальник відділу департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Олексій Донський в інтерв'ю «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

За його словами, саме ці переміщення викликали цікавість слідчих прокуратури.

«Ми вийшли на нього (Волкова – ред.) нещодавно. Не знали про його участь у скоєнні злочину. Докази щодо нього отримали після того, як департамент спеціальних розслідувань взяв ці кримінальні провадження щодо виконавців та організаторів злочину в травні 2017 року», – розповів він.

«В подальшому з’ясували важливу обставину: 23 квітня 2014 року, коли двох інших підозрюваних у скоєнні цього злочину затримали, наступного ранку, 24 квітня, Волков виїхав на територію Росії. В подальшому він чи то отримав гарантії від наближених до організаторів осіб, чи то дізнався, що в пред’явлених 23 квітня підозрах не фігурує. Пізно ввечері того ж дня він повернувся», – додав Донський.

Він також розповів, що слідчі отримали прямі свідчення й дані про телефонні з’єднання та переміщення Волкова в ніч викрадення.

«Спочатку ми отримали неспростовні непрямі докази, які, як кажуть у криміналістиці, перевищили б навіть прямі. Але ми ще не наважувалися повідомляти йому про підозру. Для цього й для подальшого обрання запобіжного заходу в суді треба мати неспростовну систему доказів. Вже після того, як ми отримали прямі показання, які в сукупності корелюються з доказами, які ґрунтуються на телефонному трафіку, переміщеннях, зв’язках з іншими підозрюваними в ту ніч, ми вирішили повідомити про підозру та обрати запобіжний захід», – розповів Донський.

Як відомо, в січні 2014-го у період Євромайдану Ігор Луценко та Юрій Вербицький були викрадені невідомими з території Олександрівської лікарні й вивезені за місто. Після тортур їх кинули в лісі. Вербицький від отриманих травм помер.

29 липня у Волкова провели обшук, за результатом якого прокуратурою було ухвалено рішення його затримати. Його взяли під варту на 60 діб. Раніше у МВС заявляли, що активні учасники викрадення Луценка й Вербицького переховуються від правосуддя в Криму.

Також нещодавно екс-бійця спецпідрозділу «Беркут» Сергія Лободу, якого розшукували за фактом нападу на «Автомайдан» у січні 2014 року, затримали в Києві.

У НАБУ розповіли, скількох суддів звільнили за рішення проти майданівців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: