Санкції США для Росії – розбрат в ЄС: Америка розуміє, що агресор зайде туди, куди його пустять

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Навіть якщо відійти від санкцій та взяти, наприклад, Нормандський формат, то вже кілька років він не дає зрушень. Це не перший формат, у якому Європа як єдина дипломатична сила не може нічого вирішити й показує слабкість.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи інформацію про те, що Сенат США схвалив антиросійські санкції, та критичну оцінку цього рішення з боку ЄС.

«На тлі слабкості ЄС американці, навпаки, демонструють, що вони саме діють і не просто дивляться на агресора, висловивши занепокоєння. Вони бачать загострення й посилюють санкції. Інше питання, наскільки це ефективно, але за фактом вони не стоять на місці. США говорять з агресором його мовою, розуміючи, що агресор може зайти туди, куди його пустять. Європейці поки мовчать», – зазначив Горбенко.

На його думку, причина критики з боку ЄС у тому, що європейці не єдині.

Нові санкції проти Росії: яка важлива роль відводиться Європі?Журналіст Денис Попович розповів, що передбачають нові американські санкції проти Російської Федерації.

«Звичайно, економіка ЄС зазнає втрат через те, що не можна співпрацювати з Росією. З іншого боку, частина Європи розуміє, що якщо Путіну не чинити спротиву, то він може дійти до Польщі та інших країн. Немає єдиної думки ані щодо Сирії, ані щодо Донбасу. Це найстрашніше», – пояснив він.

Експерт припустив, що американці своєю активною позицією намагаються змусити ЄС до конкретних кроків.

«В ЄС якогось інструментарію для РФ або не існує, або європейці його просто поки не пропонують. Всі просто говорять про санкції, які даються їм дедалі важче, а нових кроків ніхто не робить. Напевно, це було одним із завдань Путіна – криза в Європі як єдиній структурі. В цьому плані в президента РФ усе вийшло», – проаналізував Андрій Горбенко.

У Кремлі назвали надзвичайно сумним і невтішним фактом санкції США. Як відомо, президент Штатів Дональд Трамп підтримав законопроект про нові санкції проти Російської Федерації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: