Українці масово їдуть на заробітки до Чехії

Читать на русском
У січні-червні 2017 року українцям видали вдвічі більше дозволів на роботу у Чеській Республіці, ніж протягом минулого року.

У січні-червні 2017 року українцям видали вдвічі більше дозволів на роботу у Чеській Республіці, ніж протягом минулого року.

Про це передає «Радіо Прага», пише «Слово і Діло».

Згідно з даними МЗС Чехії, загалом українським громадянам було видано понад 4 тис. так званих робочих карт.

Найбільшим попитом на чеському ринку праці користуються швачки, слюсарі, кухарі, а також водії автобусів. Міністерству закордонних справ вже кілька разів довелося збільшувати квоти на видачу «робочих карт».

Цього року Чехія встановила квоту 10,2 тис. «робочих карт». «Кількість прийнятих нами заявок постійно зростає. За два останні роки в чеських представництвах у Києві і Львові потік заяв збільшився приблизно в десять разів», - зазначила співробітник прес-відділення МЗС Чехії Ірена Валентова.

Однак, незважаючи на згадане зростання, чеські фірми все одно не перестають стверджувати, що в Чехію з України приїжджає дуже мало заробітчан.

Карел Гавлічек, голова Асоціації малих, середніх фірм та індивідуальних підприємців каже, що українські робітники дуже швидко розходяться по фірмах і їхня зайнятість забезпечується відразу на кілька місяців вперед. Брак співробітників сьогодні є головним фактором, що ускладнює подальший розвиток фірм.

Ян Візнер, керівник Конфедерації спілок роботодавців і підприємців, скаржиться на те, що у Чехії зовсім не залишилося вільних кадрів і без українських робітників ніяк не обійтися.

Рік тому чеський уряд видав указ, згідно з яким у випробувальному режимі почалася реалізація спеціальної програми щодо залучення в країну кваліфікованих кадрів з України.

Міграційні настрої серед українських громадян продовжують рости. Як повідомлялося, число вакансій в Україні для роботи за кордоном зростає чотири роки поспіль. Якщо на кінець 2012 року їх було близько 16 тис., то в 2016 році ця цифра збільшилася в три рази (дані Rabota.ua).

Як повідомлялося, Угорщина, Польща та Чехія отримали останнє попередження щодо мігрантів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: