Позиція України та відключення світла в ОРДО: чи може РФ забезпечити Донбас електрикою

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Росія може забезпечити Донбас і без України, як би не було важко це визнавати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи інформацію про те, що з опівночі 26 липня Україна припинила постачання електрики до ОРДО.

«За великим рахунком, на непідконтрольній території є дві досить великі ТЕС – Старобешівська та Зуївська. До того ж є можливість використання перетоків у електричній енергії з російської сторони. Всі інфраструктурні об'єкти, всі об'єкти житлово-комунальної сфери та населення не матимуть суттєвих проблем з електричною енергією», – пояснив Рябцев.

Як уточнив енергетик, у промисловості якщо й можуть виникнути певні проблеми, то не кризові.

«Причина в тому, що великої промисловості там уже не залишилося, тому й кризових ситуацій узагалі може не бути», – зазначив він.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

Експерт додав, що якби на території ОРДО промисловість працювала у тому обсязі, як був до 2014 року, то виникли б проблеми.

«Зараз промислові підприємства стоять або перебувають на самозабезпеченні. Проблем не буде», – констатував фахівець.

«РНБО ухвалила рішення. Можна було б критикувати проект рішення, але вже сформована державна політика. Всі органи влади зобов'язані виконувати його. Суть рішення – ізолювати території та припинити будь-які торгові відносини», – нагадав він.

Експерт уточнив, що наслідки можуть бути довгограючими.

«Що далі, то більше ми віддаляємося від населення, від тих, хто ще недавно вважав себе громадянами України», – резюмував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик обіцяв, що масового відключення електроенергії не буде.

Докладніше про рішення РНБО – в інфографіці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія і деталі рішення РНБО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: