Конфлікт навколо Siemens: чи зможе РФ сама запустити турбіни і якими будуть наслідки

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Дуже сумнівно, що росіяни, задіяні в ситуації з турбінами, мають якісь активи на території ЄС, тому навряд чи будуть якісь наслідки. Можливо, їм заборонять в’їзд до ЄС, але й це під питанням.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи намір ЄС запровадити санкції проти росіян, причетних до скандалу з турбінами Siemens.

«Сам концерн оцінив потенційні збитки як незначні. Поки йдеться про припинення постачання обладнання для державних замовлень у Росії. Приватні компанії можуть продовжити співпрацю з концерном», – констатував Марунич.

При цьому, за словами експерта, великої кількості об’єктів, що наразі потребують енергетичного обладнання Siemens, немає.

Німеччина попередила РФ про погіршення відносин через турбіни Siemens – ЗМІТурбіни Сіменс можуть стати причиною погіршення російсько-німецьких відносин, повідомляють західні засоби масової інформації.

«Більша частина цих об’єктів уже введена в експлуатацію. Тому якихось потужних негараздів як з одного боку, так і з іншого навряд чи варто очікувати», – зауважив він.

Крім того, додав фахівець, обладнання виготовлялося на спільному підприємстві в РФ.

«Якщо хтось у Росії ухвалював рішення про таку операцію, то, ймовірно, прораховувалися всі наслідки з урахуванням припинення сервісного обслуговування. РФ знала, на які ризики йде. Інакше були б під питанням мільярди інвестицій, а це принципові речі», – підкреслив Марунич.

Безглуздо припускати, що особа, яка ухвалювала рішення в РФ про будівництво об’єктів теплоелектроцентралей загальною вартістю в кілька сотень мільйонів доларів, тому що турбіни – це лише частина тих великих інфраструктурних об'єктів і плану розбудови енергомережі півострова, не прорахувала наслідків.

«Так, імовірно, частково погіршаться відносини між РФ та Німеччиною. Така собі неоголошена війна, хоча при цьому є країни ЄС, що якраз схиляються до пом’якшення санкцій. Німеччина, можливо, тягнутиме в один бік, а Угорщина, Італія, Греція – в інший. США санкції не шкодять, тому що вони з РФ мають незначний товарообіг, а для Європи це збитки на мільярди євро. Не все так однозначно», – зазначив він.

Щодо подальшого обслуговування, то, за словами експерта, його забезпечуватиме РФ.

«У Радянському Союзі будували багато турбін. Ніхто нічого в Німеччини не купував. Було багато підприємств і Союз нормально забезпечував себе обладнанням. Потім усе впало. Але слід зважати, що РФ сьогодні – це не економіка третього світу. Ресурси є, а багато країн світу, незважаючи на санкції, готові працювати з Росією», – резюмував Дмитро Марунич.

Як відомо, керівництво Німеччини вже попередило РФ про погіршення відносин через турбіни Siemens. Своєю чергою, Siemens хоче повернути турбіни через суд та розриває співпрацю з росіянами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: