Війська РФ на кордоні України: ми не можемо виграти, але можемо не програти війну з Росією

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Нарощування військ РФ говорить лише про одне – чекати ввід Росії потрібно чого завгодно та в будь-який момент.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віктор Каспрук, оцінюючи заяву Генштабу про збільшення чисельності військ РФ на кордоні.

«Країна, яка від самого початку не бачила паралельного існування поруч із собою України, від цієї концепції не відходила. Путін завжди вважав Україну «недодерржавою» чи геополітичним непорозумінням. Тому від мети знищити Україну в РФ ніхто не відступав, її просто почали модифікувати», – зазначив Каспрук.

На його переконання, військовою присутністю РФ просто тестує країни Заходу та Україну.

«Путін тестує реакцію України – наскільки ми готові захищатися», – підкреслив він.

Політолог припустив, що якщо Путін остаточно зрозуміє, що ні про що домовитися зі США не вийде, не виключено, що РФ почне діяти більш жорстко.

«Таким чином, РФ демонструватиме Америці, що з їхньою думкою доведеться рахуватися, а Україну вони розцінюватимуть як сферу власних інтересів. Найкращий варіант для України – розділена на частини Росія. Але реально нам потрібно готуватися до всіх найгірших варіантів. Коли все вирішує одна людина, то слід зважати, що рішення ці можуть бути вкрай неадекватними», – констатував експерт.

За його словами, на цьому етапі розвитку ситуації Україна не може перемогти Росію, що ресурсно й територіально переважає.

«Відкрита війна для нас не варіант. Проте в тій гібридній війні, яку Росія пропонує нам, як програшну, якщо ми будемо шукати союзників та зможемо покласти на стіл переговорів свої козирі, що зацікавлять партнерів, розклад сил буде іншим для України. В цій війні в України є шанс не виграти, але не програти її. Саме це й буде програшем Росії», – резюмував Віктор Каспрук.

Нагадаємо, наприкінці червня надійшло попередження, що Росія створює три потужні армії навколо кордонів України, одна з яких має набагато більше танків, аніж провідні країни Європи.

Своєю чергою, президент України Петро Порошенко пообіцяв мобілізацію та воєнний стан у разі продовження загострення ситуації на тимчасово окупованих територіях.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: