Україна виграла першу справу в ЄСПЛ щодо окупації Луганщини

Читать на русском
Європейський суд із прав людини виніс перше рішення за скаргою проти України, пов’язаною із втратою контролю над частиною території Луганської області.

Європейський суд із прав людини виніс перше рішення за скаргою проти України, пов’язаною із втратою контролю над частиною території Луганської області.

Про це йдеться в рішенні, оприлюдненому на сайті ЄСПЛ у вівторок, 25 липня, передає «Слово і Діло».

Скарга була подана ув’язненим Олександром Хлебіком, який відбуває покарання за звинуваченням у кількох злочинах, у тому числі бандитизмі та збройних пограбуваннях. Він був засуджений у квітні 2013 року одним із судів Луганської області та отримав вирок – 8 років та 9 місяців ув’язнення, яке відбуває у в’язниці міста Старобільськ Луганської області.

Невдовзі після засудження Хлебік подав апеляцію до суду, розташованого в Луганську. Однак оскільки в 2014 році місто було окуповане російсько-терористичними військами, рішення за його апеляцією досі не було винесено. Фактично, розгляд апеляції став неможливим, адже матеріали справи залишилися в Луганську.

Петренко повідомив, хто керував окупацією Криму в 2014 роціМіністр юстиції Павло Петренко назвав імена чиновників, які керували окупацією Криму Росією в 2014 році.

Ув’язнений Хлебік позивався в Страсбурзі до України – він стверджував, що держава порушила його право на здійснення чесного правосуддя в прийнятний часовий період.

Судді Європейського суду з прав людини одноголосно визнали, що Україна не відповідальна за наслідки втрати контролю над територією Луганської області. Взявши до уваги докази Києва щодо того, що Україна доклала всіх зусиль для отримання матеріалів справи, надала позивачеві можливість зустрітися з омбудсменом, а також аргументи про те, що проведення нового розслідування щодо звинувачень проти Хлебіка без доступу до матеріалів справи не є можливим, ЄСПЛ вирішив, що Україна не порушила Європейську конвенцію з прав людини.

Це рішення стало першим, де ЄСПЛ вивчав скаргу, пов’язану із втратою Україною контролю над окупованими територіями.

Також зазначимо, ЄСПЛ розгляне позов України проти РФ щодо окупації Криму. Докази української сторони спростовують позицію РФ в Європейському суді з прав людини в справі про анексію Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: