Середня зарплата в 11 тисяч можлива хоч наступного року, але її з’їсть інфляція

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

У нашій країні робити прогнози більш ніж на один рік немає сенсу. Середня зарплата залежатиме від курсу та інфляції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи заяву Мінсоцполітики про підвищення середньої зарплати до 11 тисяч гривень у 2021 році.

«Вже наступного року можна зробити зарплату в 11 тисяч, опустивши курс та піднявши інфляцію. Питання в тому, якою буде купівельна спроможність навіть за цих 11 тисяч гривень», – зазначив економіст.

За його словами, якщо курс гривні посилюватиметься, а інфляція буде близько 2%, цей прогноз є неадекватним.

«Робити прогноз потрібно відразу щодо інфляції та щодо курсу. Лише тоді буде зрозуміло, що в результаті означатимуть 11 тисяч гривень. Можна мати зарплату в 11 тисяч гривень у 2021 році, а жити гірше, ніж за середньої зарплати в 6 тисяч зараз. Це часто трапляється, коли проводиться неадекватна економічна політика», – підкреслив Савченко.

Середня зарплата в Україні: як змінилася купівельна спроможність українців за три рокиПопри зростання середньої заробітної плати в Україні за останні 3 роки, купівельна спроможність українців за цей час зросла не по всіх пунктах.

«Навіть якщо уявити ідеальну ситуацію, що уряд проводить абсолютно правильну економічну політику, а НБУ – правильну монетарну політику, то можна розраховувати на зростання реальних доходів приблизно на 10% на рік. У підсумку це буде приблизно 55%, тобто за ідеальної реформованої системи можна розраховувати на зарплату 9 тисяч гривень максимум», – уточнив експерт.

При цьому, додав він, якщо інфляція буде 15-20%, а курс «плаватиме», то зарплата може бути не лише 11 тисяч гривень, але й 15 тисяч, проте купити на ці гроші можна буде менше, ніж зараз.

«Узагалі, незважаючи на прогнози, Мінсоцполітики йде правильним шляхом. Це ще не реформи, але кроки в правильному напрямку», – резюмував Олександр Савченко.

«Слово і Діло» проаналізувало, якою була середня зарплата в Україні в попередні роки, в матеріалі «Середня зарплата в Україні. Як змінилася купівельна спроможність українців за три роки».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: