Україна без антрациту: радикальні плани Міненерго, реальні потреби та імпорт зі США

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Політики можуть багато говорити, але їхні слова не завжди відповідають реальності. На жаль, відповідної економіки немає, й вірити, що так скоро в умовах гібридної війни країна зможе обійтися без антрациту, не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заяву очільника Міненерговугілля Ігоря Насалика про те, що за півтора року Україна не потребуватиме антрациту.

«Україна має потужності, які мають працювати на антрациті. Варто звернути увагу на оптимістичну заяву міністра, але думати потрібно про те, що буде реально на ринку вугілля», – зазначив Гудима.

Експерт переконаний, що наразі краще звернути увагу на домовленості про поставки зі США.

«Якщо Трамп утримається на посаді президента, враховуючи бізнесове минуле й знаючи, що він хоче показати себе як президент, що створює робочі місця для американців, можна припустити, що він робитиме все, щоб більше американського вугілля йшло на європейський континент. Це означає, що ціна для нас може бути цілком конкурентною», – підкреслив він.

За його словами, якщо Трамп в подальшому здійснюватиме кроки щодо постачання енергоносіїв світу, то можна сподіватися, що ціна на вугілля буде навіть кращою, ніж у ПАР.

«Тоді Україна може купувати спокійно, може бути альтернатива тому вугіллю, яке ми втратили, яке купуємо в РФ чи на зовнішніх ринках. Якщо судити за першими кроками США, які постачають танкерами сланцевий газ до Польщі чи Литви, то виглядає так, що перспектива альтернативи, але не відмови є. Чи вдасться її реалізувати – покаже час», – пояснив Гудима.

Фахівець вважає, що краще було б, якби ми почули, що Україна робить усе, щоб зменшити нашу залежність.

«Це звучало б нормально та зрозуміло. Ми пам’ятаємо, як колись політики говорили про повну відмову від російського газу. Від газу безпосередньо відмовилися, але від європейського газу, де половина російського, – ні. Тому проблема комплексна й зв'язки зі США виглядають надійними. Там немає поставок з РФ. Канал постачання вугілля та сланцевого газу з Америки є перспективним і в найближчий період часу може суттєво покращити енергобезпеку України», – проаналізував Олександр Гудима.

Нагадаємо, ще минулого року міністр палива та енергетики оперував іншими термінами й обіцяв, що протягом трьох років енергетична галузь, зокрема теплова генерація, позбудеться залежності від антрацитної групи вугілля. Загальний показник рівня відповідальності Ігоря Насалика становить 15%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: