Донбас повернеться до складу України мінімум через 40-50 років

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Як би дивно не звучало, але певною мірою об’єктивність у цій риториці є. Так, це не те, що хочеться чути більшості, не те, що ми звикли чути. Наші політики багато обіцяють і називають терміни, але даремно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву Георгія Туки, про те, що Україна може повернути Донбас після розпаду РФ.

«Не варто зосереджуватися на розпаді РФ. Має бути розуміння, що для миру на Донбасі принаймні потрібно ухвалити закон про тимчасову окупацію цих територій і поставити адміністративний кордон, як у Криму», – наголосив експерт.

«Так, ще жоден закон не зупиняв РФ, проте в Криму принаймні немає війни. Крим не наш, але й ОРДЛО теж не наші. Потрібно це визнати», – продовжив він.

На жаль, має пройти мінімум два покоління, щоб ситуація з Донбасом повернулася у вихідне положення.

«Скільки людей з обох сторін вбито, смертей пережито, розрухи завдано. Вже ситуація дійшла межі, коли є генетична ненависть один до одного. Інтегрувати територію – це лише одна складова. Як інтегрувати людей, коли вони вбивають один одного? Кожна третя сім’я зазнала горя від війни на тих територіях. Як їх приєднати до України після цього?», – додав Вовк.

«Повернення ОРДЛО до України виглядає реальним через 40-50 років. Два покоління мінімум мають вирости після того, як закінчаться вбивства на Донбасі. Так, це непопулярні речі, але така реальність», – підкреслив він.

Фахівець зауважив, що Донбас не буде ані українським, ані російським, хоча перебуватиме під контролем РФ.

За його словами, Росія також зараз у поганому стані, але зворотного шляху в них немає.

«РФ хоче легалізувати терористів, провести там вибори, призначити своїх посібників, а після цього якимось чином поступово віддавати Україні кордон», – нагадав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Всі, в тому числі США, визнали, що Мінські угоди виписані для РФ, а не для України. І коли ми вимагаємо виконання Мінських угод, це викликає лише побоювання. Тому що коли припиниться стрілянина, наступним пунктом ідуть вибори за особливим законом, легалізація бойовиків. Потім ми отримуємо умовний контроль над кордоном, на якому наполягатимуть росіяни, перевдягнені в українську форму», – резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, що в березні 2016 року президент України Петро Порошенко пообіцяв протягом одного року повернути Донбас мирним шляхом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: