У Франції ухвалили суперечливий антитерористичний закон

Читать на русском
Верхня палата французького парламенту підтримала новий суперечливий закон про боротьбу з тероризмом.

Сенат Франції (верхня палата парламенту) ухвалив новий законопроект про боротьбу з тероризмом, який має вивести країну з режиму надзвичайного стану.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

Голосування проходило в ніч на середу, за ухвалення документа проголосували 229 сенаторів, проти – 106. У жовтні законопроект розгляне нижня палата парламенту – Національні збори.

Новий закон має забезпечити умови для скасування режиму надзвичайного стану, запровадженого після терактів 13 листопада 2015 року. Його вже шість разів подовжували, термін його дії спливає 1 листопада.

Новий закон зберігає за співробітниками правоохоронних органів і чиновниками особливі повноваження для боротьби з терористичною загрозою. Зокрема, спрощуються можливості проведення обшуків у квартирах підозрюваних, дозволяється тимчасово закривати мечеті та молитовні приміщення, якщо там буде проповідуватися терористична пропаганда. Передбачається також створення так званих зон безпеки при проведенні великих заходів.

Водночас сенатори внесли поправку, згідно з якою положення про проведення обшуків і окремих заходів адміністративного контролю й нагляду діятимуть до 31 грудня 2021 року. В оригінальному тексті законопроекту терміни не встановлювалися.

Крім того, сенатори планують щорічно переглядати оцінку корисності цих положень.

Нагадаємо, уряд Франції оголосив інвестиційний план на 50 мільярдів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: