Виплати після реформи: чи зможе влада забезпечити осучаснення пенсій?

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Чинник соціалізму величезний, тому потрібен буде тривалий період, щоб виправити ситуацію. Чотири роки – це доволі об'єктивний термін для осучаснення пенсій, але проблема не в термінах, а в реалізації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакету реформ» із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що в Україні осучаснення пенсій буде проводитися близько чотирьох років.

«Проблема в тому, що осучаснення – не реформа. Це радше консервування того ж самого соціалізму, що був. Міністерство соцполітики, Мінекономіки та весь урядовий блок невідомо з яких міркувань дивляться лише на видаткову частину. Але головне питання: звідки візьмуться гроші? Відповіді ніхто не має. Ніхто не аналізує дохідну частину. Є головний показник – неможливо зачерпнути більш за дебет», – пояснив Щербина.

На його думку, осучаснення пенсій виглядає радше як піар-акція уряду, за якою прихована інша мотивація.

«Наприклад, позиція МВФ та отримання чергових траншів. Так, у Мінсоцполітики заперечують цей аспект. На словах звучать правильні речі», – додав він.

Економіка, в якій більше зобов’язань із заробітної плати, ніж самої зарплати, розвиватися в принципі не може. Сьогодні стан економіки саме такий.

«Зобов’язань першого рівня, безпосередньо пов’язаних із зарплатою, більше, ніж самої зарплати, яку людина кладе в кишеню. Якщо брати навіть саму лише частину поточного споживання, то зобов’язань все одно більше. Сімейні бюджети можуть взаємодіяти лише тим, що вони отримують із держбюджету у вигляді соцдопомог», – зазначив Щербина.

Експерт уточнив, що саме через низку вищеназваних аспектів ставлення до осучаснення є досить скептичним.

«Джерело фінансування має бути поточним та пропорційним. Поки ми такого стану не маємо. Людина кладе в гаманець набагато менше, ніж становить сума зобов’язань. Це призводитиме до того, що економіка згортатиметься. Нам можуть під різними симулякрами зробити видимість зростання, зміни цін, але реальний тренд такий, що економіка згортається», – резюмував Володимир Щербина.

Відзначимо, «Слово і Діло» зафіксувало 17 обіцянок міністра соцполітики Андрія Реви, більшість з яких він виконав. Загальний показник рівня відповідальності чиновника – 47%.

Нагадаємо, 13 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні пенсійну реформу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: