Карпатські ліси увійшли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Читать на русском
Статус всесвітньої спадщини забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об'єктів, занесених до списку.
Букові ліси Карпат

Національні природні парки «Синевир», «Зачарований край» і «Подільські Товтри», а також природні заповідники «Горгани» та «Розточчя» увійшли до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на прес-службу Міністерства екології та природних ресурсів України.

Рішення про включення до складу українсько-словацько-німецького об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» 63 ділянок древніх букових лісів із 10 європейських країн було ухвалено на 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що відбулася в Кракові (Польща).

Відзначимо, що статус всесвітньої спадщини забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки відповідних об'єктів із Фонду світової спадщини.

Як відомо, букові ліси Карпат у складі найбільш цінних природних ділянок Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку та словацького національного парку «Полонини» були визнані ЮНЕСКО в 2007 році й розширені за рахунок німецьких буків у 2011 році.

Також у 2017 році до числа об'єктів світового надбання були внесені букові центри Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Італії, Румунії, Словенії, Іспанії. Держави, на території яких розташовані об'єкти всесвітньої спадщини, беруть на себе зобов'язання з їх збереження.

Раніше повідомлялося, що Мінкульт обурений проведенням у Москві виставки з експонатами з кримського музею.

Нагадаємо, 2 жовтня 2015 року мер Львова Андрій Садовий повідомив, що планує збільшити пішохідні зони в ареалі ЮНЕСКО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: