«Нафтогаз» потрапив до топ-10 найкращих держкомпаній за якістю управління

Читать на русском
Нафтогаз України посів сьоме місце в світовому рейтинзі якості управління серед державних компаній видобувної промисловості.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» посіла сьоме місце в світовому рейтингу якості управління серед державних компаній видобувної промисловості.

Про це повідомляється в звіті американського дослідницького Інституту з управління природними ресурсами (Natural Resource Governance Institute), передає «Слово і Діло».

До рейтингу державних компаній увійшли 74 міжнародних компанії нафтогазового та гірничо-видобувного сектору, які перебувають у державній власності. На них припадає 82% світового видобутку нафти та 78% видобутку газу.

За результатами рейтингу «Нафтогаз» отримав 76 пунктів зі 100 можливих. Автори дослідження відзначили високу якість операційної та фінансової звітності групи.

«Нафтогаз» планує за три роки повністю відмовитися від імпорту газуЗа словами комерційного директора, компанія «Нафтогаз України» за останнє півріччя на 3% збільшила видобуток газу.

Разом із тим вони рекомендували «Нафтогазу» покращити розкриття інформації про витрати, пов’язані з виконанням спеціальних обов’язків, та згадали корупційний скандал із закупівлею так званих «вишок Бойка» в 2010 році.

Автори також висловили побоювання, що можлива відставка незалежних членів наглядової ради через затримку в реформуванні корпоративного управління підірве довіру міжнародної спільноти до намірів України реформувати ключову державну компанію.

Рейтинг ефективних держкомпаній очолили чилійська Codelco (90 пунктів), індійська Oil and Natural Gas Corporation (87 пунктів), аргентинська Yacimientos Petroleros Fiscales (83 пункти) та норвезька Statoil (80 пунктів).

В загальному рейтинзі Україна посідає 44-те місце та перебуває в групі країн зі «слабким» урядуванням. Найкращі результати в загальному рейтингу за 14 критеріями показали Норвегія, Чилі та Велика Британія.

Зазначимо, Європейський Союз фінансуватиме спільний з Україною проект, мета якого – розробити стратегію використання підземних сховищ газу.

Нагадаємо, Польща вирішила збільшити транспортування газу з України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: