«Нафтогаз» виграв у своєї «дочки» суд на мільярд гривень

Читать на русском
Вищий господарський суд відмовив оператору газотранспортної системи компанії Укртрансгаз в задоволенні касаційної скарги на постанову Київського апеляційного суду, який відзначив рішення суду першої інстанції.

Вищий господарський суд відмовив оператору газотранспортної системи компанії Укртрансгаз в задоволенні касаційної скарги на постанову Київського апеляційного суду, який відзначив рішення суду першої інстанції.

Відповідне рішення було винесено суддею, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

Нагадаємо, що 14 вересня 2016 року Господарський суд Києва вирішив стягнути з Національної акціонерної компанії Нафтогаз України на користь Укртрансгазу 924,832 млн гривень боргу за послуги балансування газу у 1-му півріччі, але вже 15 лютого 2017 Київський апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції.

При цьому розгляд справи проходив у закритому режимі, без присутності представників ЗМІ та громадськості.

З таким клопотанням до суду звернулися представники Укртрансгазу.

У свою чергу Нафтогаз підтримав пропозицію.

За словами представників Укртансгазу, даний спір виник через відмову Нафтогаз документально оформляти акти прийому-передачі газу під час опалювального сезону.

Згідно із законодавством, якщо у такого газу немає продавця, то виникає небаланс.

При виникненні небалансу Укртрансгаз і оператори газорозподільних мереж (ГРМ) повинні зробити балансування.

Для фізичного покриття небалансу Укртрансгаз змушений був придбати відповідні обсяги газу за промисловою ціною.

У 1-му півріччі 2016 року Укртрансгаз встановив місячний небаланс Нафтогазу за січень - 45,147 млн куб. м, за лютий - 32,462 млн куб. м, за березень - 29,818 млн куб. м, за квітень - 6,644 млн куб. м, за травень - 5,092 млн куб. м, за червень - 3,218 млн куб. м.

У свою чергу Нафтогаз стверджує, що, за його даними, небаланс газу у зазначений період у нього не виникав і послуги з балансування він не замовляв.

Згідно з позицією Нафтогазу, заявлені Укртрансгазом обсяги небалансу газу повинні вважатися несанкціонованим відбором, оскільки компанія взагалі не замовляла послуги з транспортування цілій низці споживачів, які цей газ витратили.

На думку Нафтогазу, саме Укртрансгаз несе відповідальність за втрату або недостачу прийнятого до перевезення вантажу (газу), який надійшов в ГТС для транспортування, оскільки як перевізник не забезпечив його збереження за межами представлених Нафтогазом номінацій.

Як повідомлялося, директора філії «Укртрансгазу» підозрюють в махінаціях на 340 мільйонів гривень.

Нагадаємо, «Укртрансгаз» отримав ліцензію на виробництво сонячної електроенергії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: