Пенсійна реформа від Кабміну Гройсмана: головні нововведення

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

У другому читанні проект, скоріш за все, ухвалять восени. Наразі, враховуючи запропоновані зміни для пенсійної системи, можна виділити чотири ключових аспекти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, оцінючи ухвалення в першому читанні пенсійної реформи.

Крок до осучаснення

«По-перше, заплановано осучаснення пенсій. Це фактично індексація пенсій, відкладена в часі, за ті роки, поки вона не індексувалася, тобто з 2012 року. Це оновлення у формулі розрахунку пенсій. Вона буде осучаснена на базі середньої зарплати за 2013-2016 роки. Відповідно, це значне підвищення пенсій для 5,5 мільйонів людей», – констатував Кухта.

Крім того, уточнив він, паралельно відбудеться підвищення мінімальної пенсії.

«Загалом підвищення пенсій заплановано для 9 мільйонів пенсіонерів. Пенсії зростуть у жовтні цього року, якщо реформу до того часу ухвалять повністю», – наголосив експерт.

Нова формула перерахунку

За його словами, друге визначальне нововведення – це запровадження автоматичного механізму індексації.

«Наразі в Україні не працює механізм індексації, немає нормального перерахунку. Зараз це запроваджується за формулою 50/50. Тобто 50% від інфляції та 50% від зростання середньої заробітної платні», – заявив спеціаліст, акцентуючи на тому, що такий підхід використовують у багатьох країнах ЄС.

«Перевага в тому, що з одного боку, вона вища за інфляцію, але водночас і фіскально стійка. Це засвідчив досвід інших країн. Якщо намагатися втягнути пенсію до зростання середньої заробітної платні, то зазвичай це фіскально неможливо, все завершується банкрутством ПФ і дефолтом держави», – пояснив експерт.

На його думку, нова формула є компромісною та дозволяє зробити систему стійкою.

Проект пенсійної реформи: нововведення в нарахуванні трудового стажу«Слово і Діло» показало, як, відповідно до проекту пенсійної реформи, буде відбуватися нарахування пенсійного стажу українців.

«Важливо, що це фактично деполітизує пенсійну систему. Пенсії в нас використовувались, як у Греції – під вибори їх піднімали, а потім – забували зовсім», – нагадав Кухта.

Пенсійний стаж

«Заплановано підвищення пенсійного стажу, що дозволяє збалансувати систему демографічно. Зараз ми маємо співвідношення пенсіонерів до працюючих один до одного, а в майбутньому буде ще гірше. Відповідно, потрібно це нівелювати, інакше ми збанкрутуємо», – зазначив експерт.

За його словами, підвищення стажу – це більш справедливий крок, аніж підвищення пенсійного віку.

«Це не зачіпає тих, хто реально чесно працював. Якщо людина працювала, сплачувала до ПФ, її це жодним чином не торкнеться. Підняття пенсійного віку торкнулося б усіх рівномірно. Такий крок чесніший для тих, хто грав за правилами», – додав він.

Питання ЄСВ

«На вимогу однієї з фракцій міністр зобов'язався переглянути додаткови1 ЄСВ для небезпечних професій. Ймовірно, це буде переглянуто, але це не якісь принцопові речі. Це просто заміна наявного механізму фінансування. З цим є проблеми, бо існує вимога, щоб підприємства компенсували щось до ПФ напряму. Насправді, вони компенсують, але постає корупційний фактор. Це корупційна система, яку потрібно змінювати. Можливо, буде знайдений якийсь компроміс щодо того, де використовувати ЄСВ», – проаналізував Павло Кухта.

Докладніше про пенсійні зміни та вихід на пенсію читайте в матеріалі «Проект пенсійної реформи. Нововведення в нарахуванні трудового стажу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: