Україна і МВФ: що змушує кредиторів не припиняти співпрацю остаточно

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Причини того, що МВФ вирішив відкласти черговий транш у розмірі 1,9 мільярда доларів, на поверхні. Це гальмування реформ, які наша держава презентувала, але не втілила в життя.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«МВФ не є самостійною структурою. Це певний економічно-фінансовий інструмент для реалізації політики країн-донорів МВФ, якими виступають США, Британія, Франція, Німеччина, Канада та інші. Очевидно, принаймні на рівні «Великої сімки», було ухвалено рішення підтримувати Україну в будь-якому разі», – констатував економіст.

Оскільки Україна на сьогодні – єдина держава, яка зупиняє російську агресію, то МВФ краще підтримувати стіну, що відгороджує від агресора, аніж обвалити її. Підтримка в нас є. Інше питання – її обсяги й масштаби.

На його думку, та підтримка, яку МВФ надає сьогодні, дозволяє Україні просто триматися на плаву.

«Зважаючи на нашу економічну політику та корупцію, нам хоч і надають допомогу, але на мінімальному рівні», – наголосив він.

Як пояснив експерт, прямих негативних наслідків відтермінування кредиту поки не буде.

«Золотовалютні резерви НБУ зростають, а на сьогодні вони складають понад 18 мільярдів доларів. Україна отримує валютні кошти з інших джерел, продовжуючи співпрацю зі Світовим банком, ЄБРР, інші країни надають нам фінансову допомогу. Тому нічого критичного у відтермінуванні траншу немає, а саме відтермінування пояснюється тим, що Україна не демонструє прогресу у виконанні тих 11 «маяків», що сформулював МВФ як умови для надання позики», – зазначив Новак.

Меморандум про співпрацю з МВФ: що кредитори вимагають від УкраїниМеморандум про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає низку змін, зокрема, посилення повноважень державних органів, скасування земельного мораторію, скорочення кількості бюджетників і т. д.

Економіст не став виключати, що на цьому тлі уряд та НБУ можуть штучно знецінити гривню та наповнити бюджет через інфляційний ефект.

За його словами, прямого зв’язку між надходженням траншів МВФ та вирішенням якихось нагальних економічних питань немає.

«Транші надходять з 2014 року – з часу відновлення нашої співпраці, але це не завадило гривні девальвувати. Інколи надходили навіть здвоєні транші, але й це не вплинуло на стабілізацію гривні. І в інших бюджетних питаннях зрушення констатувати не доводиться. Самі ж кошти МВФ ідуть за двома основними напрямками – для підтримки золотовалютних резервів та обслуговування зовнішнього боргу. Але золотовалютні резерви не існують самі задля себе, це інструмент для забезпечення стабільності національної грошової одиниці. А в нас резерви зростають, а гривня продовжує девальвувати», – резюмував Андрій Новак.

Докладніше про головні рекомендації Фонду щодо реформ, які має провести українська влада, читайте в матеріалі «Меморандум про співпрацю з МВФ. Що кредитори вимагають від України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: