Тайм-аут у Сирії та пауза щодо Донбасу до осені: підсумки зустрічі Путіна з Трампом

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Замість запланованих 30 хвилин перша зустріч Путіна й Трампа тривала понад дві години. Але говорити про доленосні рішення поки зарано. Скоріше йдеться про фіксацію та позиційну гру.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Зустріч Путіна з Трампом. Яких змін варто очікувати офіційному Києву?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

За його словами, переговорні позиції Трампа досі перебувають під впливом скандалу зі втручанням спецслужб РФ в американські вибори.

«Позитивна хімія» Трампа з Путіним і тет-а-тет Порошенка з Тіллерсоном: головні висновки для УкраїниПолітичний експерт підбив підсумки візиту держсекретаря США в Україну та переговорів президента Штатів із керівництвом РФ.

«Є припущення, що відносини Дональда Трампа з керівництвом Росії мають «подвійне дно». Високий відсоток недовіри з боку американського суспільства та істеблішменту змушує Трампа підкреслювати свою непричетність до будь-яких змов з Росією», – каже Радчук.

Як підкреслив політолог, тема американських виборів забрала більшу частину переговорного часу сторін.

«За результатами переговорів у Білому домі вважають, що натиснули на керівництво РФ, а в Росії вже вкотре заявили, що жодним чином Америка не звинувачувала РФ, а навпаки – президент США поскаржився на своїх опонентів, які прагнуть перебільшити роль Москви в його обранні. В підсумку результатом бесіди з Путіним начебто стало питання про створення спільного підрозділу з кібербезпеки», – аналізує Радчук.

На думку експерта, цей факт лише погіршує репутацію Трампа, а сам предмет розмови про втручання РФ у вибори в США додав більше питань, ніж дав відповідей.

Політолог переконаний, що за підсумками переговорів єдине, чим поки може похвалитися Трамп, це попередні домовленості про перемир'я в Сирії.

«Попередньо досягнуто домовленостей про режим припинення вогню з 9 липня», – нагадав він.

На його думку, Трамп і Путін намагатимуться завершити військову кампанію з мінімальними репутаційними втратами для себе.

Зменшити свою присутність і грошові витрати – завдання мінімум для Путіна й Трампа в сирійській війні.

«Обидва світових лідера добре розуміють, що громадянський конфлікт у Сирії має релігійне підґрунтя, а значить, контролювати ситуацію в країні за будь-якого сценарію буде вкрай складно. «Сирійська тема» матиме продовження, але зараз, імовірно, було ухвалено рішення взяти тайм-аут», – припустив фахівець.

Щодо України, то, на його думку, зробити якісь висновки й зрозуміти, в якому контексті лідери США та РФ обговорювали «українське питання», поки складно.

«З одного боку, зустріч Трампа з Порошенком передувала його першому вербальному контакту з Путіним. Тим більше, спілкуватися було легше, оскільки розмова з Порошенком відбувався без перекладача. Ще один важливий момент – напередодні в Польщі Трамп закликав РФ припинити дестабілізацію в Україні та інших країнах», – зазначив Радчук.

На думку політолога, безпосереднім результатом переговорів Трампа з Путіним можна вважати домовленість про візит нового спецпредставника США Курта Волкера до Кремля.

«Сподіватися на швидкий прорив в «українському питанні» після зустрічі двох президентів поки не варто. Непрямим свідченням цього є заява РНБО про відкладення розгляду законопроекту про деокупацію та реінтеграцію Донбасу до осені. Крім того, в Білому домі не мають наміру змінювати формат переговорів або долучатися до переговорного процесу», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Зустріч Путіна з Трампом. Яких змін варто очікувати офіційному Києву?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: