«Позитивна хімія» Трампа з Путіним і тет-а-тет Порошенка з Тіллерсоном: головні висновки для України

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Дійсно, є певний зв'язок між двома заходами, й тут можна визначити головні акценти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, підбиваючи підсумки візиту держсекретаря США до України та переговорів президента Штатів із керівництвом РФ.

«Тіллерсон у контексті вирішення українського питання, в контексті хакерських атак на виборах у США заявляв, що без вирішення цих проблем поліпшення відносин Штатів та РФ є неможливим. На зустрічі Путіна й Трампа, як і під час переговорів Порошенка з Тіллерсоном, це звучало, а зважаючи на контекст та підтекст зустрічей, очевидно, що адміністрація США, перш за все Трамп, налаштована на поліпшення відносин з РФ. Отже, два фактори, які є найбільшими бар'єрами для цього поліпшення, озвучені – історія з хакерами та конфлікт на Донбасі», – констатував Карасьов.

Експерт переконаний, що якщо США налаштовані на поліпшення відносин з РФ, вони спробують пом'якшити обидва ці чинника.

«Щодо України, то питання зводиться до реалізації «Мінська». Без реалізації Мінських угод поліпшення відносин США та РФ є неможливим. Якщо для Америки це важливо, вони будуть діяти так, щоб усі сторони приступили до виконання всіх пунктів угод. Це головний акцент. Все інше – реверанси, «позитивна хімія», заяви – порожні слова», – зазначив політолог.

Завершення АТО: яке нове ім'я отримає війна на ДонбасіЖурналіст Денис Попович розповів, як називатиметься антитерористична операція на сході України.

Карасьов також звернув увагу на те, що в одному з епізодів виступу президента України була майже непомітна, але заминка після слова «російської», після якого мало б прозвучати «агресії».

«Але президент використав словосполучення «російська поведінка» щодо невиконання Мінських угод. Другий момент полягає в тому, що президент не акцентував увагу на тому, що потрібно продовжити санкції проти РФ, а навпаки – виступив за зняття, оскільки це можливо тоді, коли Україна отримає контроль над своїми кордонами», – наголосив фахівець.

Він підкреслив, що така непомітна зміна риторики також свідчить про те, якою була зустріч та якими є підсумки.

«Глобальний висновок проведених заходів полягає в тому, що виконувати Мінські угоди доведеться. Якщо американцям, Трампу потрібно порозумітися з РФ, вони робитимуть усе, щоб криза на Сході не заважала поліпшенню відносин США з Росією. Але помітно й те, що США не підуть на обмін за спиною України. Багато в чому й від України залежатиме, наскільки ми налаштовані діяти гнучко, йти на компроміс, наскільки наша дипломатія зможе відрізнити компроміс від ігнорування національних інтересів», – проаналізував Вадим Карасьов.

Відзначимо, за підсумками переговорів Трампа та Путіна держсекретар США заявив, що «обидва лідери зійшлися дуже швидко й між ними склалася позитивна хімія».

Президент України Петро Порошенко за підсумками зустрічі з Рексом Тіллерсоном повідомив, що держави «скоординували подальші дії щодо деокупації України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: