«Місія нездійсненна»: чи є шанс запустити пенсійну реформу до канікул та коли вирішать земельне питання

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Якщо проголосувати пенсійну реформу шанси є, то в ситуації із земельною реформою цей процес відкладено мінімум до осені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи ймовірність ухвалення пенсійної та земельної реформ до початку канікул парламенту.

«Безумовно, пенсійна реформа – це один із непопулярних кроків, на який дуже довго зважувалися, ще довше виробляли механізм, як зробити пенсійну реформу такою, щоб вона відповідала думці громадськості, й одночасно такою, яка б скоротила проблеми пенсійної системи. Врешті-решт, схоже, що уряду вдалося заручитися необхідною кількістю депутатів. Тому, скоріш за все, за пенсійну реформу проголосують», – припустив Палій.

Експерт не виключив, що пенсійну реформу проголосують не лише в першому читанні.

«Якщо Рада таки не піде на канікули, то пенсійну реформу можуть ухвалити в двох читаннях. Практика засвідчує, що коли потрібно, голосування проходять швидко», – зазначив він.

Щодо земельної реформи, на його думку, ситуація складніша, оскільки немає консенсусу.

Як виконують обіцянки фракції та групи депутатів у Верховній Раді«Народний фронт», «Самопоміч» і «Батьківщина» увійшли до трійки найбільш відповідальних депутатських об’єднань Верховної Ради України восьмого скликання.

«Уряд написав проект земельної реформи в інтересах дрібних фермерів, але основне лобі – великі агрохолдинги. Дрібні фермери, в політичному сенсі, «безголосі». Урядові ініціативи не знаходять підтримки, оскільки не спираються на інтереси реальних гравців, які прагнуть монополізації», – констатував він.

За словами політолога, помилка в тому, що процес із земельною реформою потрібно було починати раніше.

«Починати протискати питання реформ, зокрема земельної, потрібно було, коли парламент був менш передвиборчим та ще здатним адекватно реагувати», – резюмував Олександр Палій.

Представники яких фракцій були найбільш відповідальними, аналітики «Слова і Діла» з’ясовували в матеріалі «Як виконують обіцянки фракції та групи депутатів у Верховній Раді».

Додамо, що у ВР ініціюють відтермінування літніх канікул, щоб ухвалити низку необхідних законопроектів.

Нагадаємо, віце-прем'єр Павло Розенко назвав пенсійну реформу пріоритетною й закликав депутатів підтримати урядовий законопроект цього тижня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: