Турбіни Siemens у Криму: чи порушила компанія режим санкцій та якими можуть бути наслідки для російського бізнесу

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Річ у тім, що режим санкцій компанія не порушувала. Це питання виробників та посередників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, оцінюючи інформацію щодо поставок до Криму турбін Siemens.

«Наприклад, є певна європейська держава Х. Фірма купила в компанії Siemens турбіни. Після того вона їх перепродає до Криму. Siemens укладає угоду з тим, хто купив, тобто з державою Х. Компанія готова вести гарантійне обслуговування турбін у державі Х. Якщо турбіни Siemens куплені через треті руки, а потім опиняються в Криму, компанія Siemens просто не буде займатися їх обслуговуванням на півострові», – констатував Гудима.

На його думку, ніхто нічого не порушував, тому що це фірма-посередник купила в компанії Siemens турбіни.

«Тепер бізнесові структури держави Х можуть встановити турбіни, але вони не матимуть гарантійних зобов’язань з боку компанії Siemens. Якщо щось станеться, вони матимуть проблеми з ремонтом», – додав екс-міністр.

Темне життя на півострові: що відбувається зі світлом у КримуНезалежний експерт з енергетичних питань пояснив, чому аварійні ситуації в енергосистемі Криму періодично повторюватимуться найближчі кілька років.

За його словами, в цій ситуації російський бізнес дуже сильно ризикує.

«В Криму є проблема з електроенергією. Є намір вести бізнес на півострові, але не має усвідомлення, як це робити. Закупівля турбін через посередника їм просто так не минеться. Тобто турбіни придбали на свій страх і ризик, а як бути далі – ніхто не уявляє. Санкції для Siemens – це дуже важливий елемент. Вони не будуть відправляти своїх спеціалістів для експлуатації турбін», – зазначив Гудима.

«Це все коштує десятки мільйонів доларів. Без гарантій ніхто не купує таке обладнання. Якщо вони вирішили піти обхвдними шляхами, що часто роблять через офшорні компанії, то даремно. Для фірма Siemens це надто серйозні речі. Російський бізнес, який хоче в Криму розвивати технології, щоб забезпечити життєдіяльність території, яку вони забрали в України, цивілізованими способами цього домогтися не зможе», – проаналізував Олександр Гудима.

Відзначимо, в SIEMENS заявили, що не збираються допомагати РФ встановлювати та обслуговувати турбіни.

Як відомо, Україна не продовжила контракт із забезпечення Криму електроенергією. Наприкінці червня окупаційна адміністрація повідомила про відключення світла на всьому півострові.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: