Депутати планують запровадити парламентський контроль у сфері нацбезпеки

Читать на русском
Депутатка зауважила, що реформа сектора безпеки відбувається більш ефективно, якщо розробка та підготовка нормативно-правової бази проходить у тісній взаємодії силовиків із парламентом.

У Верховній Раді опрацьовується новий проект закону про національну безпеку, в якому планується виокремити розділ щодо парламентського контролю в цій сфері та механізми його реалізації.

Про це в Facebook написала голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО, депутатка Ірина Фріз, передає «Слово і Діло».

«Зважаючи на важливість інституту демократично-парламентського контролю зараз відбувається опрацювання проекту закону України про національну безпеку, в якому цілий розділ присвячений питанням парламентського контролю, механізмам його реалізації», – зазначила вона.

Фріз розповіла, що вже підготовлені додаткові пропозиції до цього законопроекту, які, за її словами, роблять документ більш чітким та жорстким у питанні визначення обов’язковості звітності представників сектора безпеки перед парламентом, конкретності термінів присутності на засіданнях парламенту та інших питань.

«Створення дієвого парламентського контролю в сфері безпеки має стати не спробою шукати помилки та порушення з боку керівників силових установ, а поточною координацією зусиль у секторі безпеки. І лише в другу чергу він має стати запобіжником, що передусім запобігає порушенням та зловживанням у сфері безпеки», – наголосила депутатка й додала, що «парламентський контроль – це не парламентське командування. Парламент здійснює лише контроль, а не мікроменеджмент».

Вона також зауважила, що реформа сектора безпеки відбувається більш ефективно, якщо розробка та підготовка нормативно-правової бази проходить у тісній взаємодії силовиків із парламентом.

Крім того, Фріз висловила сподівання, що парламентський контроль здійснення реформ у секторі безпеки та оборони допоможе усунути ризики невиконання або гальмування певних рішень з боку безпосередніх виконавців, сприяти розвитку співпраці з іноземними партнерами, запобігти виникненню конфліктів у публічній сфері.

Раніше Фріз заявила, що Росія стає не лише країною, яка намагається дестабілізувати ситуацію в інших державах, але й підтримує терористичні організації в усьому світі.

Також віце-спікер парламенту Ірина Геращенко розповіла, коли Рада національної безпеки і оборони може розглянути повний текст законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: