Тарифна ескалація: прихована логіка владної еліти та наслідки для споживачів

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

На жаль, економічне обґрунтування зміни тарифів відсутнє. Наразі те, як нам аргументують у відповідних паперах чергові зміни в тарифній політиці, не має значення. Це обгортка, що має надати алібі для регулятора.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи затвердження Нацкомісією нових тарифів на гарячу воду та опалення.

«До опалювального сезону ще майже чотири місяці. Якщо не відбудеться дострокових виборів, то тарифи й надалі підвищуватимуться під прикриттям того, що продовжуються реформи. Якщо раптом будуть вибори, то почнеться гра в дбайливу владу, яка для електората готова забезпечити певне зниження тарифів, абсолютно символічне», – зазначив Гончар.

Однак, наголосив експерт, всьому є межа. Якщо населення просто неплатоспроможне, то люди не будуть платити.

«Є прихована логіка владної еліти – в населення «під подушками» лежать певні суми, а через ескалацію тарифів ці гроші можна пустити в обіг нібито з тією метою, щоб кошти запрацювали в економіці», – констатував він.

Яку частку своїх доходів витрачають українські сім'ї на комунальні платежі«Слово і Діло» підготувало інфографіку про щомісячні витрати на оплату комунальних послуг по відношенню до доходів середньої української сім'ї.

Експерт додав, що про це не говориться публічно та відкрито, але в неформальних обговореннях чиновники часто вказують, що громадяни прибідняються й у кожного є якісь резерви, які не працюють на економіку.

«Гроші ж мають працювати в економіці. Якраз один із механізмів – витягнути ці кошти через тарифне підвищення. Це, звісно, хибна позиція, але реальність засвідчує, що керуються саме такою логікою. Владна верхівка, яка декларує свої статки, а ще більше приховує, вважає, що так само роблять і решта 99% громадян, які мають хоч і не мільйонні статки, але певні заощадження. Тому якщо десь є десятки мільярдів «під подушками», їх треба витягнути», – проаналізував ситуацію Михайло Гончар.

Відзначимо, що згідно з новими тарифам, централізоване постачання гарячої води для киян коштуватиме 84,45 грн за 1 куб. м за умови підключення сушарок для рушників, за їх відсутності – 78,08 грн за 1 куб. м.

Раніше аналітики порталу з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: