Грошей не буде: як влада вмовляла МВФ відкласти земельну реформу

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Безумовно, затримка траншу МВФ – не дуже хороший сигнал для України. Це ставить під сумнів прискорення економічного зростання в другому півріччі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи інформацію про те, що МВФ вирішив відкласти надання Україні траншу в розмірі 1,9 мільярда гривень.

«Скоріш за все, збережеться економічна стагнація, тобто буде дуже мляве економічне зростання. Скоріш за все, в межах 1,5-2%. Відповідно, це не дуже добре для наповнення Бюджету. Хоча Бюджет усе одно буде наповнюватися за рахунок більш високої інфляції, ніж очікувалося раніше. До того ж Пенсійний фонд непогано поповнюється за рахунок оплати праці після того, як підняли мінімальну зарплату», – зазначив аналітик.

Експерт підкреслив, що в осінь-2017 Україна входить ще не в стані кризи.

«Все-таки є очікування й базові прогнози, які зводяться до того, що Україна отримає транш МВФ, але наприкінці року. При цьому питання проведення земельної реформи з порядку денного було знято», – додав Найман.

За його словами, достатньо буде ухвалення пенсійної реформи.

«Це як обов'язкова умова. Тут ідеться про планомірне зменшення дефіциту Пенсійного фонду. Це зараз найголовніша бюджетна «діра». Далі – реформа судової системи та антикорупційні дії», – пояснив він.

Як вважає аналітик, українській владі вдалося переконати МВФ зняти питання щодо земельної реформи з першочергового порядку денного.

Меморандум про співпрацю з МВФ: що кредитори вимагають від УкраїниМеморандум про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає низку змін, зокрема, посилення повноважень державних органів, скасування земельного мораторію, скорочення кількості бюджетників і т. д.

«Мабуть, кредиторам надали результати соцопитування, які насправді дуже неоднозначні. Згідно з ними, виходить, що проти земельної реформи виступають громадяни, які не мають сільоспземлі. За реформу виступають селяни, які мають землю. Міських жителів більше, ніж сільських, і складається враження, що українці проти земельної реформи», – заявив економіст.

«Також, імовірно, аргументували й тим, що земельного кадастру взагалі в жодному вигляді в Україні немає», – проаналізував ситуацію Ерік Найман.

Про основні рекомендації Фонду щодо реформ, які взяла на себе зобов'язання провести українська влада, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Меморандум про співпрацю з МВФ. Що кредитори вимагають від України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: