В очікуванні чупакабри. Колонка Євгена Магди

Читать на русском
Євген Магдакандидат політичних наук

Протягом останніх років в Україні зникла чупакабра. Якщо до 2014 року вона періодично з’являлась влітку в українських медіа, то зараз дочекатися або розшукати її стає все складніше.

Це міфічне створіння з’являлося на шпальтах, сайтах та в телевізійних новинах невипадково. Виробництво новин не витримує порожнечі, й відпускне затишшя вимагало від медійників «серіалу з продовженням». Чупакабра з’явилася до того, як у медійному просторі рясним цвітом розцвіли телевізійні канали, що роблять ставку на інформаційне мовлення. Їх зараз добрих півдюжини, проте в їхніх гостьових студіях чупакабра не з’являється. Шкода, адже вона могла б додати оригінальності та цікавих поворотів дискусії. Та й рівень чупакабри не надто контрастував би з позицією деяких «експертів».

Але зараз давайте серйозно: чупакабра стала жертвою російської гібридної агресії. Дії держави, яка називала себе (та й зараз називає, коли їй вигідно) «другом та сусідом України», сформували такий інформаційний порядок денний, до якого чупакабрі не вдається простягнути навіть кінчик свого хвоста до наших блакитних екранів. Пропагандистська машина Кремля бомбардує український інформаційний простір не гірше за «Гради», а під час особливо інтенсивних атак всередині України починають вибухати міни уповільненої дії з числа «корисних ідіотів» та щедро профінансованих «друзів Росії». Повернення чупакабри постійно відкладається через несприятливі інформаційні умови, суспільство охоче споживає важкі новини, а міфічна істота не може повернутися.

Всередині держави вже можна оголошувати чи то пошуки чупакабри, чи то конкурс на найкращу чупакабру, адже її поява означатиме хоча б мінімальну, проте нормалізацію інформаційного процесу, його повернення до довоєнного стану. Чупакабра, власне, і є символом мирного та передбачуваного життя.

Чи зможемо ми повернутися до нього? В нинішніх умовах завдання видається не з простих, проте воно до снаги українському суспільству. Чупакабра знову повернеться, коли в Україні кожен зосередиться на розв'язанні власних завдань. Політики вибудують національні інтереси та алгоритми їхнього захисту, військові та спецслужби захищатимуть державу, правоохоронці підтримуватимуть громадський порядок, а суспільство буде не лише перейматися виживанням, але й контролювати обранців, розділяючи з ним відповідальність за результати виборів.

То Ви ще чекаєте на чупакабру? Тоді вона повернеться, але без Вашої участі її шлях до української домівки може бути тривалим.

Євген Магда, кандидат політичних наук, доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: