Данилюк розповів про систему, яка має автоматично зупиняти махінації з податками

Читать на русском
За словами Данилюка, систему тестували протягом трьох місяців, ДФС і Мінфін збирали всю можливу інформацію, коментарі та працювали над поліпшенням роботи системи.

Запущена 1 липня автоматизована система призупинення реєстрації податкових накладних з ознаками фіктивності допоможе в автоматичному режимі виявляти махінації з податками.

Про це написав міністр фінансів Олександр Данилюк, передає «Слово и Дело» з посиланням на «Економічну правду».

«До цього її тестували протягом трьох місяців, ДФС та Мінфін збирали всю можливу інформацію, відгуки та працювали над покращенням роботи системи. Для удосконалення критеріїв, які роблять неможливою реєстрацію ризикових податкових накладних, ми працювали разом із платниками податків, депутатами та експертами», – зазначив Данилюк.

За його словами, боротьба зі схемами при відшкодуванні ПДВ не є чимось новим – до запуску автоматизованої системи призупинення діяла практика розриву договорів про визнання електронних документів. Працівники ДФС у ручному режимі проводили аналіз ризиків та ухвалювали відповідні рішення. Це мало низку суттєвих недоліків та великі корупційні ризики.

Односторонній розрив договору про визнання електронних документів призводив до фактичної паралізації роботи підприємства. Правові можливості платника оскаржити або скасувати рішення органів, підтвердивши достовірність господарських операцій, були невизначеними.

«Тож розробка та запуск централізованої ризикоорієнтованої системи призупинення реєстрації накладних за чітко визначеними критеріями – це не лише виконання положення Податкового кодексу, а й вирішення комплексної проблеми. Проблеми махінацій із накладними ПДВ», – додав міністр.

Раніше Кабмін вирішив здійснити аудит баз даних адміністрування податків, зборів та інших платежів ДФС.

Також Міністерство фінасів підготувало новий податок для бізнесу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: