Відсьогодні в Україні припиняє діяти держрегулювання цін на продукти харчування

Читать на русском
З 1 липня, згідно з рішенням Кабміну, припиняється державне регулювання цін на продукти харчування і продовольчі послуги.
Фото з відкритих джерел

Сьогодні набуває чинності рішення Кабінету міністрів України про припинення державного регулювання цін на продовольчі товари та товари на ринках.

Відповідне рішення було прийнято ще 7 червня, нагадує «Слово і Діло».

ЄС погодився на розширення торгових преференцій для УкраїниПропозиція спрямована на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС з урахуванням складної економічної ситуації та економічних реформ, початих Україною.

«Головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції і дебюрократизація (дерегулювання) в сфері ціноутворення. Рішення Уряду спростить процедуру зміни цін у залежності від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон'юнктури», – йдеться в тексті документа.

Зокрема, скасування держрегулювання цін на продукти і послуги торкнеться:

  • торгових надбавок не вище 15% до оптової ціни виробника (митної вартості) на 15 груп товарів (борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове , олію соняшникову, яйця курячі);

  • декларування зміни оптово-відпускних цін на 13 груп товарів (борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичина, свинина, м'ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені (крім вищого сорту), молоко коров'яче питне (пастеризоване, фасоване в плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметана з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову);

  • граничних рівнів рентабельності виробництва борошна і хліба соціальних сортів;

  • граничних рівнів рентабельності та торгівельних надбавок на дитяче харчування;

  • граничних рівнів рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини не вище 10 відсотків;

  • державного регулювання цін на послуги на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Нагадаємо, за даними Держстату, доходи українців за рік зросли на 23%.

Раніше експерт із енергетичних програм Сергій Дяченко в коментарі «Слову і Ділу» розповів, чи можна знизити ціну на газ для населення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: