Долар по 30 гривень: що передбачає бюджетна резолюція і як змінитися курс

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Позитив уже в тому, що ця Бюджетна резолюція в принципі розроблена й ухвалена на три роки наперед. Є надія, що Україна, нарешті, переходить до середньострокового бюджетного планування, а не живе одним днем.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи ухвалення Основних напрямків бюджетної політики України на 2018-2020 роки (бюджетної резолюції).

«Раніше уряд намагався розробляти якісь середньострокові прогнози, але без успіху. Зараз же є шанс, що стане осмисленим процесом те, що ми плануємо не бюджетний рік, а три роки. Для держави бажано мати не просто план – як нам прожити 2017 рік, а розуміти, що кожного року ми прагнемо до якихось довгострокових цілей», - міркує Яблоновський.

Як зазначив експерт, закладений в резолюції курс гривні справді привертає увагу, але панікувати не варто.

«Бюджетна резолюція на 2018-2020 роки передбачає, що наступного року курс долара складе 29,3 грн/дол., у 2019 році буде на рівні 30,5 грн за дол., у 2020 році – 31 грн за дол. Такі розрахунки потрібні, щоб звести бюджетні дебет з кредитом. Це питання не прогнозу, а врахування доходів і витрат. Це не означає, що курс обов'язково сягне позначки 30-35 грн/дол.», - пояснює він.

Фінансист уточнив, що такі показники запропоновано з метою бюджетування, а не реального прогнозування.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Не варто створювати паніку. Більш того, є навіть тенденції до зміцнення гривні, пов'язані з відносною стабілізацією макроекономічної ситуації в країні. До осені курс валют точно не зростатиме, на початку осені - сезонно, а далі постане питання кредиту МВФ. Отримаємо транш - тиску на курс не буде», - проаналізував Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, у Держбюджет-2017 закладено курс гривні на рівні 27,2 гривень за долар.

Як відомо, минулого року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку. Загальний показник рівня відповідальності прем'єра склав 56%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: