«Ситник і компанія»: шантаж, показові жертви й імітація боротьби з корупцією

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

В тому, що боротьба з корупцією в Україні є імітацією, суспільство переконується щодня. Спочатку всім розповідали про те, що для боротьби з корупцією потрібен окремий орган, і тоді все зрушить із мертвої точки. Довго проходив конкурс, відбір претендентів, у підсумку з'явився Ситник і НАБУ, але жодних значних зрушень у боротьбі з корупцією як не було, так і немає.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Кирило Молчанов, передає «Слово і Діло».

«Ішов час, але жодних зрушень у боротьбі з корупцією не відбувалося, НАБУ посилили антикорупційним прокурором Холодницьким, далі додали НАЗК, але результату все одно не було й немає», – констатує експерт.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

Політолог зазначив, що зараз усе виглядає так, наче Ситник і компанія знайшли нових винних у власних невдачах – продажні суди.

«Крім того, апелюють на створенні спеціалізованого антикорупційного суду, а потім, напевно, заявлять про необхідність антикорупційних військ», – додає він.

«Загалом, як не крути, але в НАБУ нічого путнього не виходить: відзвітувати про обвинувальні вироки в судах не виходить, показників немає, підтримка в суспільстві падає. Що робити, окрім як імітувати бурхливу діяльність?», – міркує Молчанов.

Експерт вважає, що НАБУ, аби довести свою ефективність, шукає інші механізми, що видно зі справи Насірова.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України

«З Насірова намагаються вибити якісь потрібні свідчення в обмін на дозвіл провести лікування, фактично шантажуючи життям. Піти на шантаж щодо Насірова НАБУ змушує відсутність як такої доказової бази, та й грубі процесуальні порушення під час затримання. Судячи з того, як протікає ця справа, виникає версія, що для НАБУ потрібні показові жертви для виправдання свого існування, і паралельно є завдання розчистити крісло глави ДФС», – оцінює роботу антикорупційних структур Молчанов.

«Слово і Діло» зафіксувало 14 обіцянок директора НАБУ Артема Ситника, половину з яких він уже провалив.

Детальніше про роботу НАБУ читайте в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Чи про таке ми мріяли?»

Також, за даними порталу, у керівника САП Назара Холодницького зафіксовано сім обіцянок. Загальний показник його відповідальності - 57%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: