Чехія оголосила про готовність вступити до єврозони

Читать на русском
Чехія готова перейти на єдину європейську валюту і вступити до єврозони. Зараз ціни в Чехії складають приблизно 60 відсотків від показників країн єврозони.

Чехія готова перейти на єдину європейську валюту та вступити до єврозони.

Про це заявив глава Чеського національного банку Їржі Руснок, передає «Слово і Діло».

У Чехії відбулися протести проти президента та міністра фінансівУ містах Чехії знову відбулися масові акції протесту проти діяльності президента і міністра фінансів.

Однак до ухвалення цього рішення бажано було би зменшити різницю між доходами чехів і жителів єврозони, заявив він в інтерв'ю місцевому агентству новин CTK.

Раніше влада країни офіційно заявляла про намір перейти на використання євро, однак дата цього кроку не називалася.

За оцінками Міністерства фінансів, наразі ціни в Чехії складають приблизно 60% від цінових показників країн єврозони. 20 років тому вони були на рівні 35%.

Середня річна зарплата чехів у 2014 році становила близько 345 тис. крон, тобто 37% від середнього показника по ЄС (930 тис. крон в еквіваленті). При цьому дві третини працівників у Чехії отримують зарплату нижче середньої.

ВВП Чехії за підсумками 2016 року збільшився на 2,5% після підвищення на 4,5% роком раніше. Як очікують експерти, в 2017 році темпи зростання економіки залишаться приблизно на торішньому рівні.

У травні цього року Німеччина та Франція створили групу зі стабілізації єврозони. Париж і Берлін виступають за те, щоб надати інтеграції зони євро «нову динаміку».

Раніше повідомлялося, що Україна буде співпрацювати з Чехією в галузі енергетики.

Нагадаємо, Чехія відмовилася приймати біженців за квотами ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: