«Бурштинова справа»: чому «здали» Розенблата і чи буде БПП захищати «своїх»

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Народний депутат Борислав Розенблат вів свої справи таким чином, що складалося враження, ніби він не залежить ані від орієнтованої на Банкову частини фракції БПП, ані від єврооптимістів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи затримання і розслідування в ході «бурштинової справи».

«Розенблат вів доволі незалежну політику в питаннях, пов'язаних з видобутком бурштину, і схемами, які функціонують довкола цього. Тому, мабуть, і було вирішено його «здати», - констатував Якубін.

«Зі свого боку, НАБУ і САП важливо показати результат на тлі відсутності прогресу у справах Насірова і Мартиненка, оскільки щодо усуненого очільника Фіскальної служби є певні внутрішньоелітні домовленості, а Мартиненко, напевне, занадто великий важковаговик для антикорупційних структур. Виходить, саме «справа Розенблата» дає змогу повернути в інформаційне поле тему результативної боротьби з корупцією. Тим більше що тема нелегального видобутку бурштину на слуху вже кілька років», - продовжив політолог.

На його погляд, Розенблат опинився між двома вогнями.

«Він розсварився, умовно кажучи, з «групою Березенка» (Сергій Березенко – голова фракції БПП у парламенті – Ред.), і водночас не є «своїм» для єврооптимістів. Тому НАБУ буде ним займатися, тим паче що БПП поки не демонструє бажання його захищати», - міркує Якубін.

Експерт підкреслив, що затримання і викриття не випадково сталися саме зараз.

«Президент України вирушив на зустріч зі своїм американським колегою. Під його візит потрібно було створити картинку про те, що антикорупційні організації працюють і борються з корупцією навіть у середовищі депутатів з його фракції», - зазначив він.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

За словами аналітика, перспективи розслідування і зняття недоторканності з депутатів Розенблата й Полякова неоднозначні.

«У коаліції є проблеми з кількістю голосів. Можливо, будуть спроби внести до ВР постанову щодо зняття з Розенблата і Полякова депутатського імунітету, але сумнівно, що за це зараз проголосують. Президентській фракції все ж потрібні ці два голоси, які при певних обставинах можуть виявитися вирішальними», - пояснив Олексій Якубін.

Нагадаємо, наразі відомо про затримання шістьох фігурантів так званої «бурштинової справи», до якої причетні народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков.

Які справи розслідувало Національне антикорупційне бюро і що з цього вийшло – «Слово и Діло» з'ясувало в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Про таке ми мріяли?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: