Соціологи повідомили, у кого найбільше можливостей подорожувати без віз

Читать на русском
Можливість подорожувати без віз цікавить більше молодь і населення Західної України - соцопитування.

Біометричні паспорти для подорожей без віз в основному отримали ті, хто вже мав закордонного паспорта і навіть з візами.

Про це повідомляє директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, передає «Слово і Діло», посилаючись на Інтерфакс.

«Більше третини населення вважає, що безвізовий режим особисто для них важливий... Чим далі до західних регіонів, тим більше зростає значимість безвіза. Тобто чим ближче межа до Шенгенської зони, тим важливішою є свобода пересування через кордон», - сказала Бекешкіна на прес-конференції в середу 21 червня в Києві, презентуючи опитування українців щодо отримання безвізового режиму з країнами ЄС.

За її словами, на питання про те, чи є у них біометричний паспорт, відповіли 9% респондентів. Відповідь на це питання також залежала від місця проживання респондентів - чим ближче на заходу країни, тим більше лунало стверджувальних відповідей. Згідно з даними опитування, біометричні паспорти в більшій мірі отримували молоді люди.

Крім того, за словами Бекешкіної, значна частина населення, збирається отримати біометричний паспорт пізніше, коли вщухне ажіотаж.

Країна «на валізах»: чи варто чекати хвилі трудової міграції з України із запровадженням безвізуЕксперт-міжнародник розповів про приховані небезпеки для українців, які мають намір шукати працю в країнах шенгенської зони.

«Взагалі ніяких закордонних паспортів не мають 66% населення. Це багато. Якщо порівняти з 2013 роком, коли взагалі не йшлося ні про який безвізовий режим, то закордонні паспорти були у 70% опитаних», - сказала вона.

«Ми подивилися, хто отримував нові біометричні паспорти. Як не парадоксально, це ті, хто вже мав закордонний паспорт. Причому з діючими візами оформляли паспорти більше, ніж ті, хто таких віз не мав в паспортах», - сказала Бекешкіна, додавши при цьому:«Ті, хто цих паспортів не мав, не мають і зараз».

«Взагалі не мають закордонних паспортів серед осіб старше 60 років 84% і не збираються їх мати 78%. Думаю, що це суттєва відмінність від країн Європейського Союзу, де літні люди подорожують, мають такі можливості і бажання», - розповіла вона.

«Контрольним питанням було «Як ви вважаєте, чи дає безвізовий режим з країнами Шенгену право українцям на роботу в цих країнах?». Відповіли ствердно тільки 15%. Певним показником того, що не всі знають, що такого права немає, стала відповідь на питання про те, з якою метою поїдуть в країни Шенгену. Абсолютний лідер - дві третини опитаних - відповіли, що туризм. Кожен п'ятий, хто буде виїжджати, сказав, що поїде до родичів і друзів. Але також кожен п'ятий з тих, хто збирається виїжджати - це 7-8% від усього населення, назвали «працевлаштування за кордоном» метою виїзду... Всього ж тих, хто збирається виїжджати в країни Шенгену - менше третини опитаних», - підсумувала вона.

Опитування проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» і Центром Разумкова з 9 по 13 червня, було опитано 2018 респондентів.

Нагадаємо, що в Держприкордонслужбі розповіли, скільки українців скористалися безвізом.

А 11 червня з Києва до польського Перемишля урочисто відправився перший поїзд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: