Країна «на валізах»: чи варто чекати хвилі трудової міграції з України із запровадженням безвізу

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Безвізовий режим не дає права на працевлаштування, але надає можливість перебувати на території держави-члена ЄС 90 днів, що вже є непоганою можливістю розвідати обстановку на ринку праці.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт-міжнародник Олександр Мережко, оцінюючи дані Держприкордонслужби про те, що протягом тижня до Європи виїхали понад 21 тис. українців.

«Частина українських громадян їдуть до Європи не з туристичною метою, а для того, щоб знайти роботу. Протягом трьох місяців вони намагатимуться знайти робоче місце, і комусь вдасться, а хтось залишиться там нелегально. Такий варіант можливий, питання лише в його масштабі», - аналізує Мережко.

Експерт підкреслив, що українцям варто зробити певні висновки, спираючись на практику Польщі й США.

«У Польщі працює безвіз із Канадою, але немає такого режиму з США, хоча у Сполучених Штатів майже з усіма європейськими країнами існує безвізовий режим. Причина проста: польські громадяни часто порушували умови отримання американських віз. Граничний відсоток порушників, дозволений у американців, був перевищений», - говорить Олександр Мережко.

За його словами, якщо порушення безвізу з боку українців матимуть масовий характер, – в такій ситуації передбачено механізм зупинки безвізу.

«МЗС не випадково закликав до того, щоб українці максимально дотримувалися всіх вимог щодо перетину кордону і перебування в країнах ЄС», - додав він.

В Європу без віз: що потрібно знати про отримання біометричного паспорта в УкраїніЗ моменту голосування Європарламенту за безвізовий режим з Україною біометричні закордонні паспорти отримали вже понад 100 тисяч українців.

«Справді, нелегальну міграцію складно проконтролювати. Але людина, що зважилася на такий шлях, ризикує багато чим. Якщо її буде затримано – порушника депортують і як мінімум кілька років не впустять до країн шенгенської зони. Тут кожен вирішує для себе, наскільки для нього цей ризик виправданий», - вважає експерт-міжнародник.

З іншого боку, уточнив він, ситуація з безробіттям в Україні дійсно складна.

«Люди хочуть жити гідно. Тому безвіз – як «розвідка боєм» у прагненні легально знайти роботу, повернутися, оформити необхідні документи і виїхати на Захід. Це оптимальний, легальний варіант. А нелегальна міграція дуже ризикована. Якась частина людей піде на це, але навряд чи це буде масово», - проаналізував Олександр Мережко.

«Шукайте можливості роботи, але не порушуйте кодекс Європейського Союзу», - закликав українців міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Нагадаємо, безвіз активний тільки для власників біометричних паспортів.

Чим біометричний паспорт відрізняється від документа старого зразка – аналітики «Слова і Діла» з'ясували в матеріалі «В Європу без віз. Що потрібно знати про отримання біометричного паспорта в Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: