Безвізу бути: з Києва до польського Перемишля урочисто відправився перший поїзд

Читать на русском
З Києва до польського Перемишля відправився перший безвізовий поїзд, яким подорожує група з понад 40 українських активістів, експертів, аналітиків, художників і журналістів.

З Києва до польського Перемишля відправився перший безвізовий поїзд, яким подорожує група з понад 40 українських активістів, експертів, аналітиків, художників і журналістів.

Проводжали поїзд з Центрального залізничного вокзалу Києва представники українського уряду та іноземні дипломати, повідомляє УНІАН, передає «Слово і Діло».

Про що говорять соціологи. Чимало українців досі не зрозуміли сутності «безвізу»Доктор соціологічних наук Олександр Шульга розповідає про розкол українців у питанні лібералізації віз з Євросоюзом.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла, що корифеї української культури і представники громадянського суспільства вирушили до Польщі, аби перевірити, як в перший день працює перетин кордону з Європейським Союзом, який на її думку «зараз залишиться виключно кордоном, а не бар'єром».

«Від сьогоднішньої ночі ми маємо можливість бачити на свої очі і переконуватися, якою є Європа, вчитися там практик, приносити їх додому, змінювати нашу країну на краще, і я переконана, те, що цей безвізовий поїзд їде, і що ми отримали такий безвіз, це перш за все визнання того, що ми зробили ті реформи, які нам потрібні», - заявила віце-прем'єр.

У свою чергу, посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло сказав, що Україна заслужила на запровадження безвізового режиму. За його словами, сьогодні ЄС відкриває європейський простір для України.   Керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу Юргис Вільчінскас підкреслив, що «безвіз створить більше свободи для українців відвідати Європейський Союз».

Завтра українські міністри вперше скористаються безвізомЯк відзначили в міністерстві, в Вільнюсі відразу після прильоту делегація Мінекономіки організовує онлайн-брифінг щодо перших вражень про безвізе.

Він нагадав, що крім країн-членів ЄС, безвіз поширюється ще й на кілька інших країн, що входять до Шенгенської зони, а саме на Ісландію, Норвегію, Швейцарію та Ліхтенштейн.

За його словами, налагодження бізнес-контактів і здійснення студентських обмінів сприятиме «великому прориву».

Нагадаємо, що сьогодні, 11 червня, набуло чинності рішення Ради Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України в 30 країн Євросоюзу і Шенгенської зони.

Відомо, що в перші години дії безвізового режиму кордон Євросоюзу перетнули сотні громадян України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: