«Усі дороги ведуть до США»: прямий діалог РФ з Україною і нова формула для Донбасу

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

«Робіть що-небудь, тільки робіть» - так слід сприймати позицію США, тому що питання Донбасу перебуває поза існуючими форматами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, оцінюючи заяву Держдепу Сполучених Штатів про те, що США готові підтримати альтернативу Мінським угодам, якщо цей новий формат буде виконуватися.

Донбас: перезавантаження

«Питання полягає в тому, що ведучи консультації на вищому рівні, всі сторони, пов'язані з вирішенням конфлікту на Донбасі, по суті, не зробили жодного кроку для практичної імплементації заявлених зобов'язань», - підкреслив політолог.

«Від зміни доданків, набору консультантів ситуація не буде змінюватися доти, доки політична влада сторін не буде реалізовувати на практиці те, що вони підписують. Тому найбільш важливим у цих заявах є не стільки розмова про формати, скільки визнання факту: сторони багато говорять, але нічого не роблять», - констатував Андрій Єрмолаєв.

Експерт нагадав, що свого часу президент США Дональд Трамп заявляв, що час говорити про мирні переговори між Україною і РФ.

США відкрито натякає, що не проти прямих переговорів між Україною і РФ. Тільки Київ і Москва ігнорують це.

З чистого аркуша

«Сьогодні між Україною і РФ взагалі відсутні будь-які публічні прямі контакти на рівні глав держав, не беручи до уваги їхніх дивних контактів телефоном і періодичних випадкових зустрічей у «нормандському форматі». Відсутній міжпарламентський переговорний процес. Відсутні контакти виконавчої влади. Це при тому, що мільйони наших громадян повсякденно так чи інакше контактують», - вважає політичний експерт.

Тобто, додав він, у суспільстві відбуваються якісь процеси, але у сферах дипломатичній і політичній не відбувається нічого.

«При цьому суспільні процеси тривають в умовах, коли сторони послуговуються словом «війна», - підкреслив Єрмолаєв.

Рано чи пізно доведеться визнати, що Донбас РФ так просто не віддасть, а бандитів собі не забереВійськовий експерт прокоментував рішення про введення надзвичайного стану в Авдіївці та оцінив ситуацію на Донбасі.

«Звісно, з чистого аркуша історії не буде. Але доведеться шукати формулу – як жити далі? Навіть якщо політики в Києві і Москві вирішать, що «більше ніколи», це «ніколи» теж доведеться оформити», - пояснює фахівець.

«Образно кажучи, якщо шлюб закінчується, це оформлюють офіційно. В іншому разі це виглядає боягузливо», - додав він.

Усі дороги ведуть... до Америки?

На думку політолога, не виключено, щопозиція США буде спрямована якраз на підштовхування сторін до переговорів між Україною і РФ.

«Проте якщо хтось думає, що США придумають якийсь формат, в якому Трамп, Порошенко і Путін щось вирішать, то питання лише одне: «Не соромно?» Хіба це не є приниженням національної політики?» - аналізує Єрмолаєв.

Крім того, уточнив він, не варто забувати, що конфлікт в Україні – це ще й європейський конфлікт.

«Те, що відбувається, – ще й приниження європейської політики. Саме європейці, американці ініціювали санкції, придумали «нормандський формат», прийняли пакет документів для переговорного процесу, підтримали нас прийняттям відповідної Резолюції ООН. Зате тепер всі бігають у Вашингтон. А потрібно й самим щось робити. Така поведінка свідчить про те, що рано чи пізно українське суспільство просто гримне дверима перед носом української влади», - резюмував Андрій Єрмолаєв.

Нагадаємо, найближчими днями відбудеться перша зустріч президента України Петра Порошенка з американським лідером Дональдом Трампом.

Зазначимо, минулого тижня в ході «прямої лінії» президент РФ сказав, що сподівається на конструктивну роль США в урегулюванні кризи на південному сході України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: