Суд над «легітимним»: які правові ризики є у «справі Януковича»

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Однозначно стверджувати, що суд грає на чиєму боці, захисту чи прокуратури, передчасно. Поки немає причин говорити, що з боку суду є якісь порушення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи ситуацію з судом присяжних і продовження судового засідання у справі про звинувачення на адресу Віктора Януковича у державній зраді.

«Триває спеціальний розгляд справи, тому класичного суду присяжних бути не може. Крім того, пред'явлено звинувачення – зрада державі. Класичний суд присяжних можливий лише при розгляді особливо тяжких злочинів, санкція за які – довічне позбавлення волі. Зараз справа повноцінно розглядається в заочному порядку», - міркує експерт.

Фахівець підкреслив, що зробити крок назад і почати слухання по-іншому неможливо. На його думку, проблема в тому, що загалом є питання відносно самого звинувачення в державній зраді.

«Ми розглядаємо «лист Януковича» (звернення фактично усунутого від влади президента України Віктора Януковича до президента Росії Володимира Путіна від 1 березня 2014 року з проханням про використання Збройних сил РФ «для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України» – Ред.) як факт державної зради. Захист усе заперечує. Адже є вимога закону – оцінювати всі докази в сукупності. І сам по собі лист колишнього президента, як і звинувачення на його адресу з вуст російських депутатів, не мають великої сили. Тим більше що Вороненкова (колишній депутат Держдуми від КПРФ Денис Вороненков, що емігрував до України, повідомив, що колишній президент направив два листи з проханням про введення військ — один до Путіна, другий — Держдумі. Вороненков убитий в Києві 23 березня ц. р. - Ред.) вже немає, його покази не можна використати», - пояснює він.

«Усіх матеріалів ми знати не можемо, але є ризик у тому, що перспектива справи залежить від одного документа. Якщо допустити, що сторона захисту доводить, що лист – це фальсифікація, тоді справи взагалі не буде», - резюмував Олександр Банчук.

У квітні ц. р. генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців. Загальний показник рівня відповідальності генпрокурора – 33%.

Правова оцінка процесуальних дій ГПУ у справі екс-президента викладена в матеріалі «ГПУ і допит Януковича. Show must go on».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: