Патріотизм як ширма для особистих інтересів: кінець АТО чи початок воєнного стану

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Не виключено, що в країні може бути оголошено воєнний стан. Дискусії довкола цієї теми тривають з 2015-го, коли ухвалювався закон «Про правовий режим воєнного стану».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи анонсовану секретарем РНБОУ Олександром Турчиновим зміну формату захисту України і пов'язану з цим імовірність введення воєнного стану.

«Статус воєнного стану дає змогу запровадити його лише на певній частині території України. Тоді як «гібридна війна» зачіпає всі сфери життя суспільства і не може бути обмежена: це завжди тотально. Але тут є певний вихід», - міркує Сунгуровський.

Як уточнив експерт, воєнний стан вводиться указом президента.

«У цьому указі повинно бути розписані усі заходи, які запроваджуються, визначено період, на який вводиться воєнний стан, чітко окреслена межа території, на якій буде більш жорсткий режим», - підкреслив фахівець.

Оскільки одним з обмежувальних заходів у межах воєнного стану є заборона на проведення виборів, і риторика представників влади про зміну формату оборони України може бути пов'язана і з внутрішньополітичними чинниками, припустив експерт.

«Перемогти у війні країна може лише за умови консолідації суспільства. А вибори – це завжди деконсолідація суспільства за електоральною ознакою. Тож проводити вибори в цей період ніхто не буде. 2014 року ми відійшли від цього правила лише з однієї причини – щоб не залишитися без влади взагалі», - пояснює Сунгуровський.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов запевняє, що в разі активізації російських військ на сході України буде введено воєнний станСказано 14 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Також військовий експерт висловив побоювання, пов'язані з реакцією суспільства у разі вжиття таких заходів.

«Підтримка у суспільстві введення воєнного стану була ще 2014 року. Тоді люди були об'єднані ідеєю патріотизму. Зараз йде розмивання патріотичного настрою під впливом самої ж влади. Коли заявляють про національні інтереси, то майже завжди це тільки ширма, а за нею стоять якісь інші інтереси», - проаналізував Микола Сунгуровський.

Раніше в БПП запропонували ввести воєнний стан у Криму і ОРДЛО.

Два роки тому секретар РНБО Олександр Турчинов обіцяв, що в разі активізації російських військ на Донбасі Україна введе воєнний стан. Напередодні ж Турчинов заявив, що формат АТО вичерпав себе. Загальний показник рівня його відповідальності – 53%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: