До 4 тисяч гривень: чи варто українцям чекати на підвищення мінімальних пенсій

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Обіцянки підвищити розмір мінімальної пенсії до 4 тисяч гривень – популістські заяви, які нагадують ситуацію, свідками якої українці були нещодавно, коли йшлося про підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець, оцінюючи перспективи підвищення мінімальної пенсії до чотирьох тисяч гривень.

«Коли уряд вирішив підвищити мінімальну зарплатню до 3200 гривень – не було жодних попередніх консультацій із соціальними структурами, роботодавцями, профспілками. При цьому близько місяця у Мінфіні говорили, що економічна ситуація не дає змоги запровадити мінімальну зарплату, вищу за 1600 гривень. Образно кажучи, тоді цифру 3200 гривень взяли «зі стелі». Наслідки ми вже відчули. Аналогічна ситуація наразі з пенсією в 4 тисячі гривень на місяць», - міркує експерт.

На його переконання, за нинішніх економічних обставин таке підвищення малоймовірне.

«Якщо підвищення й відбудеться, то владі доведеться скоротити програми, які стосуються охорони здоров’я, освіти, Міноборони», - констатував Биковець.

При цьому експерт припустив, що українська економіка не зможе витримати нове навантаження.

«Існуючий дефіцитний Пенсійний фонд неможливо наповнити за рахунок нинішнього розміру соціального внеску. А платити більше бізнес не в змозі, бо перебуває в ситуації, коли не те що не може йтися про збільшення відрахувань, а взагалі підприємці лічать дні й копійки, щоб вижити. Спершу – як сніг на голову зарплата у 3200 грн, а зараз – ще й пенсія 4000 грн. Економіка не витримає цього популізму», - наголосив В’ячеслав Биковець.

Додамо, міністр соцполітики Андрій Рева обіцяє, що найближчим часом пенсія буде не менша за прожитковий мінімум. Загальний показник рівня відповідальності чиновника складає 47%.

Нагадаємо, у разі провалу пенсійної реформи чинний уряд зобов’язався піти у відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: