Зарплата в 7 тисяч гривень і підвищення пенсій: до чого уряд готує населення

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Риторика представників чинної влади повертає нас у минуле і нагадує про процеси, які ми пережили в дев'яності роки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву Міністра соцполітики Андрія Реви про те, що до кінця року середня зарплата повинна збільшитися до 7000 гривень.

«Зростання ВВП на наступний рік прогнозується на рівні 1,8%, тому зростання середньої зарплати на 37% можна досягти за рахунок комбінації двох методів - статистичних маніпуляцій та інфляційного ефекту. Номінально можна вийти на зарплату і в сім тисяч гривень, і у сімнадцять, і в сто сім», - констатував Новак.

Економіст нагадав, що подібну практику ми вже проходили на початку 90-их років.

«Схожі процеси відбувалися на початку 1990-их, коли майже всі українці були «мільйонерами», але це не означає, що росла купівельна спроможність населення», - підкреслив він.

Середня зарплата в Україні: як змінилася купівельна спроможність українців за три рокиПопри зростання середньої заробітної плати в Україні за останні 3 роки, купівельна спроможність українців за цей час зросла не по всіх пунктах.

«Такі заяви слід розцінювати як чергові прояви популізму, які звучать щонайменше протягом двох місяців. Очевидно, це робиться в контексті дострокової виборчої компанії. Фактично щотижня Кабмін вустами міністрів або прем'єра озвучує фантастичні прогнози щодо перспектив нашої соціальної сфери», - міркує експерт.

На його переконання, це не більше і не менше як передвістя підготовки виборчої компанії.

«У цьому контексті лунають і заяви про підвищення пенсій. Мінімальної пенсії в чотири тисячі гривень можна досягти тільки за рахунок друкування національної валюти», - резюмував Андрій Новак.

Додамо, міністр соцполітики Рева обіцяє, що найближчим часом пенсія буде не менше прожиткового мінімуму.

«Слово і Діло» проаналізувало, якою була середня зарплата в Україні в попередні роки, у матеріалі «Середня зарплата в Україні. Як змінилася купівельна спроможність українців за три роки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: