Зустріч Порошенка і Макрона: яку позицію щодо України обере французький лідер

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Що стосується підсумків зустрічі, то багато чого тут залежить від того, які завдання стоять перед Макроном, а також від самої України – що ми зможемо запропонувати французам.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи інформацію про підготовку зустрічі президента України з президентом Франції.

«Якщо президент Франції хоче досягти певного статусу, зігравши на противазі Олланду або Меркель, яка впродовж трьох років не досягла зрушень в зобов'язаннях, які брала на себе, то Макрон може зайняти більш жорстку позицію», - констатував Петренко.

Як уточнив він, при цьому, ця жорсткість може бути виявлена не тільки через тиск на РФ, а в першу чергу на українську сторону, яка займає мляву переговорну позицію.

«Україна наполягає на безальтернативності Мінських угод, але в той же час ми нічого не пропонуємо крім того, що вже прийнято і що може допомогти у врегулюванні ситуації. Тому більш жорстка позиція Макрона можлива», - зазначив експерт.

Три роки в «нормандському форматі»: переговори марних сподівань чи дипломатичний зашморг для РФГолова правління фонду «Майдан закордонних справ» підбив підсумки третьої річниці «нормандського формату».

З більшою ймовірністю, на його погляд, для початку будуть спроби знайти компроміс.

«Більше того, в публічній площині все повинно виглядати як намір приструнити РФ. Переговори точно не повинні виглядати як тиск на слабшого гравця, тобто Україну. Якщо Макрон зайняв таку позицію і жорстко реагує на агресивну політику РФ та її втручання у внутрішню політику інших держав, то таку ж лінію він буде продовжувати», - припустив він.

«Але якщо при цьому в ході зустрічі Макрон почує від України ті ж посили, що й досі, то навряд чи це приведе до чого доброго. Україна повинна запропонувати Макрону чітку стратегію і альтернативу. Заяви про те, що найголовнішою проблемою є Путін, нічим не закінчаться. У Макрона знайдуться аргументи показати, що і сама Україна не поспішає вирішувати проблеми», - проаналізував Ігор Петренко.

Нагадаємо, глава українського МЗС повідомив, що консультується з французьким і німецьким колегами щодо зустрічі в «нормандському форматі» для обговорення конфлікту на сході України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: