Зручна опозиція: чому навіть масштабні протести в РФ стають провальними

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Масовість мітингів 12 червня стала свідченням того, що дедалі більше громадян РФ незадоволені станом справ у країні. Частина невдоволених уже готова відкрито висловити свій протест.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, аналізуючи протести, які відбулися в День Росії.

«Зростання кількості учасників акції може бути пов'язане з наближенням важливої політичної дати в житті сусідньої країни – виборів президента, запланованих на 11 березня 2018 року. Можливо, протести – це початок передвиборної гонки», - міркує фахівець.

Як пояснив експерт, багато років опозиція в РФ була дуже слабкою.

«Як показала багаторічна практика, у російської опозиції немає лідера, здатного підняти опозиційну хвилю на високий рівень і отримати значну підтримку населення. Річ і в особистісних якостях, і в тому, що для цього немає сприятливого середовища», - міркує політолог.

За його словами, ментально дорослі жителі пострадянського простору не схильні до підтримки ліберальних ідей.

Чи наважиться Росія на окупацію БілорусіЖурналіст Денис Попович розповідає про можливості окупації Білорусі російськими військами після спільних навчань.

«Російська опозиція, в тому числі Навальний, багато в чому орієнтується на ліберальні ідеї. Тому Навальний – зручний лідер: насправді його використовує Кремль, щоб показати – ось є лідер опозиції. Він з досить високою підтримкою вийшов з блогерською середовища, але не зміг помітно наростити свій рейтинг. Навальний вже показав свій потенціал. Він не той, хто поведе натовп за собою. З урахуванням російських реалій ліберальні ідеї не дають плодів на ґрунті пострадянської ментальності», - проаналізував Володимир Воля.

Нагадаємо, 12 червня, в День Росії, у РФ пройшли масові протести. Приводом для мітингів вже вдруге стало розслідування ЗМІ про «таємну імперію» прем'єра Дмитра Медведєва.

Організатора заходів, опозиціонера Олексія Навального вчергове заарештували на 30 діб.

ЗМІ повідомляють, щорозгоном акції керував екс-командир спецпідрозділу української міліції «Беркут» Кусюк, який втік до Росії від кримінального переслідування у справах про розгон активістів на Майдані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: