МЗС готує ноту Казахстану через карту України без Криму

Читать на русском
Після виявлення факту порушення посольство одразу звернулося до казахстанської сторони та поінформувало офіційний Київ.

На мистецькій виставці «Астана Арт Фест» Україну представили без Криму, натомість півострів домалювали до карти РФ. У зв'язку з цим МЗС України готує ноту протесту до МЗС Казахстану.

Про це в коментарі журналістам розповів тимчасовий повірений у справах України в Республіці Казахстан Володимир Джиджора, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Астана Арт Фест відбувається під патронатом акімату - міської влади міста Астана. Можливо, там не помітили чи не розібралися. Поки що невідомо, чия це була ініціатива - можливо, виключно художника. Ми працюємо, щоб це прикре непорозуміння вирішити. Принаймні, я сподіваюся, що це непорозуміння, і проблему буде закрито», - сказав Джиджора.

За його словами, після виявлення факту порушення посольство одразу звернулося до казахстанської сторони та поінформувало офіційний Київ.

Анексія Криму: як це було«Слово і Діло» показало основні етапи анексії Автономної Реуспубліки Крим три роки тому – у березні 2014-го.

«На найвищому державному рівні у Києві це питання розглядається. Казахстанську сторону попросили вирішити цю проблему. Окрім звернення до МЗС Казахстану та акімату Астани, ми звернулися до депутатів меджилісу - нижньої палати парламенту», - зазначив Джиджора.

Українська сторона наразі готує ноту протесту до МЗС Казахстану.

«Нота у зв'язку з наявністю ознак порушення територіальної цілосності держави, що стосується карти України, а також порушення державного сувернітету з боку Росії, адже на іншій кулі Крим домальований до карти РФ. Такі питання обов'язково узгоджуються з центральною владою: Адміністрацією Президента, Кабінетом міністрів, МЗС України. Буде складено документ, у такому вигляді ми звернемося», - додав Джиджора.

Він також відзначив, що до саміту Шанхайської організації співпраці, який відбувся у Астані 8 червня і в якому брав участь президент РФ Володимир Путін, Україна на виставці була представлена у загальновизнаних кордонах.

«Декілька днів тому, до саміту ШОС, усе було нормально з картою України, у загальновизнаних кордонах, з Кримом. Після того, як відбувся саміт ШОС, це змінилося. Це порушення міжнародного права, порушення резолюції Ради безпеки і оборони ООН і генеральної асамблеї ООН», - сказав голова українського посольства у Казахстані.

Він також зазначив, що подібні ситуації виникають у Казахстані досить часто - але посольство їх відслідковує.

«Подібні ситуації виникають досить часто, на превеликий жаль, тому ми постійно їх моніторимо», - прокоментував Джиджора.

Напередодні Daily Mail опублікувала статтю про підрив морської міни часів Другої світової війни в Криму. При цьому газета назвала півострів «російським».

Нагадаємо, для отримання біометричних паспортів громадянам з пропискою на окупованих територіях Донбасу і Криму треба надати додаткові документи для ідентифікації особи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: