Партія Макрона лідирує на парламентських виборах у Франції

Читать на русском
За даними екзитполів, партія нового президента Франції Еммануеля Макрона Вперед! стала лідером за підсумками першого туру французьких виборів.

За даними екзитполів, партія нового президента Франції Еммануеля Макрона Вперед! стала лідером за підсумками першого туру французьких виборів.

За неї в неділю, 11 червня, проголосували від 32,2 до 32,9 відсотка виборців, «Слово і Діло».

Таким чином після другого туру партія Макрона може зайняти 400-440 з 577 місць в Національних зборах, повідомив інститут Kantar Public-Onepoint.

Обидві традиційні партії зазнали поразки. Консервативна партія «Республіканці» набрала 21,0-21,5 відсотка, а Французька соціалістична партія, що володіє більшістю в нинішньому складі нижньої палати парламенту, отримала лише 7,8 відсотка голосів.

Правопопулістський Національний фронт Марін Ле Пен набрав 13,5-14 відсотків і, ймовірно, не зможе створити власну фракцію, для якої потрібні щонайменше 15 депутатів.

Явка виборців була найнижчою за останні 60 років і склала близько 50 відсотків.

Через місяць після президентських виборів громадяни Франції знову брали участь в голосуванні - 11 червня в країні відбувся перший тур парламентських виборів.

За даними передвиборних опитувань, за партію Вперед! нового глави держави Еммануеля Макрона і її союзників готові були проголосувати близько 30 відсотків з 47 мільйонів французьких виборців, що забезпечило б прихильникам президента абсолютну більшість у Національних зборах.

Крім того, соціологи пророкували різке скорочення мандатів Соціалістичної партії екс-президента Франсуа Олланда, а також правих республіканців.

Водночас Національний фронт правої популістки Марін Ле Пен, представники якого займають зараз тільки два крісла в парламенті, може значно посилити свої позиції.

Французька виборча система передбачає голосування в 577 одномандатних округах в два тури. Щоб забезпечити собі місце в парламенті вже в першому турі виборів, кандидату в своєму виборчому окрузі потрібно набрати більше половини голосів.

Якщо жодному з них це не вдасться, то 18 червня відбудеться другий раунд голосування. У нижню палату парламенту - Національні збори - пройде кандидат, який одержав більшість голосів.

Як повідомлялося, у Франції проходить перший тур парламентських виборів. Раніше повідомлялося, що більше половини французів задоволені роботою Макрона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: