Квоти для працівників старше 45 років: чи стане українське ноу-хау стимулом для роботодавця

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Практика запровадження квот існує давно і застосовується в багатьох країнах. Зокрема, у США є квоти для представників латиноамериканської культури, людей з обмеженими можливостями й низки інших категорій працівників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи наміри Мінсоцполітики запровадити квоти для працівників, старших за 45 років.

«Квоти існують у країнах Європейського Союзу, там це звична практика. Для України ж введення квот для людей певного віку сприймається як ноу-хау. Можливо, це інструмент, необхідний Гройсману в контексті запуску пенсійної реформи і звуження ринку праці. Можливо, таким чином намагаються відрегулювати зайнятість, але принципово це ніде і нічого не вирішувало», - розповідає економіст.

За його словами, у практиці квотування немає нічого поганого, але питання в тому, як це буде реалізовуватися і що далі запропонує уряд.

На його думку, більше важливим аспектом є кваліфікація працівника, а не квоти.

«Для працедавця це може бути додатковим стимулом, але тільки в тому разі, якщо він буде підкріплений іншими діями. Теоретично, якщо цю ідею підкріпити зниженням рівня податків, можливо, ця ініціатива і реалізовуватиметься. Інша річ, що є ризики взагалі отримати зворотну до очікуваної реакцію роботодавців. Зараз важливі подальші пропозиції уряду», - проаналізував Олег Устенко.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що підвищення страхового стажу і обмежень прав працюючих пенсіонерів не буде. Загальний показник рівня відповідальності політика – 35%.

Як відомо, МВФ схвалив проект пенсійної реформи уряду Гройсмана.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: