Хто повинен виходити на пенсію раніше і чому доведеться підвищувати пенсійний вік

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Дочасний вихід на пенсію за вислугою років варто зберегти для працівників підприємств із важкими умовами праці та шкідливих виробництв. Але неприпустимо, коли правоохоронці отримують пенсію у 45 років. Такого ніде в світі немає. Якщо мають якусь травму, інвалідність, то отримують допомогу. Здорові люди не йдуть на державне пенсійне забезпечення.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

На його переконання, для успішної реалізації пенсійної реформи мають бути витримані дві умови.

«По-перше – треба підвищити пенсійний вік. У Європі чоловіки виходять на пенсію не раніше 65, а жінки – 64 років. Це при тому, що там багаті та забезпечені країни. Україна – бідна країна, і не може дозволити собі такий низький пенсійний вік, як сьогодні», - вважає експерт.

На його погляд, підвищення страхового стажу – правильна ініціатива.

Розенко обіцяє не допустити затримок пенсійних виплатСказано 2 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Друга умова – потрібно перейти до трирівневої пенсійної системи, де 2-3 рівень накопичувальні. Тільки тоді ми поступово щороку зможемо зменшувати навантаження на Пенсійний фонд. І за років 35 зможемо позбутися проблем, які маємо нині», - пояснює експерт.

За його словами, за 5 років можна поступово підняти пенсійний вік до 65 років.

Економіст зазначив, що цю проблему можна вирішити лише комплексним підходом. «Треба підходити комплексно – поліпшувати медицину і пропагувати здоровий спосіб життя. Також потрібно дивитися на рівень розвитку економіки, який дає рівень зайнятості населення. Варто передбачити страхові соціальні гарантії. Заборонити звільнення як мінімум за 3 роки до пенсії. Роботодавець повинен виплачувати звільненому робітнику зарплатню за 1-2 місяці», - резюмував Андрій Новак.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевняв, що не допустить затримок пенсійних виплат і обмежень прав працюючих пенсіонерів. Загальний показник рівня відповідальності політика – 35%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: