Прем'єр Македонії готовий змінити назву країни заради вступу до НАТО

Читать на русском
Греція вважає, що Македонія «вкрала» назва у одній з північних грецьких провінцій. Через незгоду Греції з назвою Македонії країна не може вступити до НАТО і почати переговори про членство в ЄС.
Зоран Заєв

Прем'єр Македонії Зоран Заєв заявив про готовність до компромісу щодо назви країни заради вступу до НАТО і прискорення інтеграції в ЄС.

Про це він заявив в інтерв'ю македонському каналу МРТ, передає «Слово і Діло».

Троє нардепів, які обіцяли у своїх передвиборчих програмах курс на НАТО, зійшли з дистанціїЖоден з трьох нардепів не голосував 8 червня за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)» №6470.

Зокрема, він заявив про готовність Македонії вступити в НАТО під назвою Колишня югославська республіка Македонія, на якому наполягає Греція.

«Є два шляхи: або вирішити проблему, або вступити в НАТО під тимчасовою назвою і потім продовжити переговори з Грецією щодо проблеми, яку викликає у неї назва нашої країни», - зазначив Заєв.

Нагадаємо, Греція вважає, що Македонія «вкрала» назва у одній з північних грецьких провінцій.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до 1991 року носила назву Соціалістична Республіка Македонія, що не викликав спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Через незгоду Греції з назвою Македонії країна не може вступити в НАТО і почати переговори про членство в ЄС.

Відзначимо, що 28 квітня парламент Македонії піддався штурму демонстрантів, які вторглися в будівлю і напали на представників опозиційних сил.

Нагадаємо, що 23 травня 2017 року народний депутат Віталій Гудзенко пообіцяв, що будуть створені міста-побратими з республікою Македонія і організовано співпрацю між ними. Подивимося, чи вдасться політику виконати свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: