Близькосхідний бойкот: чому арабський світ ополчився на Катар і що буде з цінами

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Фактично Катару оголосила блокаду Саудівська Аравія, а все, що було далі, – дії шлейфу країн, які є союзниками саудитів у регіоні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи ситуацію довкола Катару.

Арабський світ проти Катару: що трапилося

«Прогнозувати щось у ситуації, за якої управлінці користуються безроздільною владою, неможливо. Це вкрай своєрідна внутрішня і зовнішня політика. Причиною такого стану речей могло стати все що завгодно: аж до якогось неправильного висловлювання, яке зачепило саудівську королівську сім'ю. А далі пішов тиск саудитів і ефект «доміно», - говорить фахівець.

Рябцев уточнив: не варто вважати, що якісь невеликі держави в регіоні реалізують самостійну зовнішню політику, а не рухаються в руслі зовнішньої політики Саудівської Аравії.

«Більшість країн, які приєдналися до конфлікту, відкликали послів і розривають відносини з Катаром, не проводять зовнішню політику, відмінну від зовнішньої політики Саудівської Аравії», - вважає експерт.

Боротьба з тероризмом

Фахівець припустив, що до блокади Катару можуть приєднатися ще низка країн.

«Провідну роль у конфлікті зіграли суб'єктивні причини, які полягають у тому, що в більшості країн регіону є «свої» терористи. При цьому є й «чужі» терористи. Ці країни підтримують «своїх» і борються з «чужими». Вийшло так, що «свої» терористи Катару зробили щось погане «своїм» терористам Саудівської Аравії. Звідси і всі наслідки», - аналізує він.

Вся нинішня боротьба з міжнародним тероризмом полягає в тому, що основні борці підтримують одних терористів, щоб побороти інших.

Блокада Катару: що буде з цінами

«Катастрофічних наслідків для ринку нафти не буде. Зараз на ринку спостерігається надлишок нафти. Навіть такі серйозні речі, як спалах напруженості в регіоні, практично не вплинули на котирування. Є невелике зростання, але воно не виходить за межі звичних коливань у дні, коли немає жодних інформаційних приводів для зміни цін», - констатував Рябцев.

За його словами, всі ці події не вплинули на контракти країн-імпортерів нафти.

Чому зчинився скандал довкола Катару і до чого він призведеДипломатичний скандал навколо фінансування терористів владою Катару набирає обертів: «Слово і Діло» проаналізувало його причини і можливі наслідки.

«Вже неодноразово у подібних випадках заявляли, що контракти за будь-яких ускладнень і складнощів є непорушними. Розрив дипломатичних відносин не означає, що контракти не будуть виконані. Втрачати ринок через скандали ніхто не буде», - пояснив він.

Катарська криза і Росія

«Катар є одним із основних постачальників скрапленого газу на європейський ринок. І чим щільніше буде заблокований Катар – тим краще для Росії і для «Газпрому». Тому логічно виглядає дзвінок Путіна еміру Катару. Зрозуміло, що насправді розмова була аж ніяк не про те, про що повідомили у прес-службі російського президента», - зазначив енергетичний експерт.

«Зараз проглядається доволі зрозумілий ланцюжок Катар-Кувейт-Іран-Росія і не менш зрозумілий зв'язок Саудівська Аравія-США. Безумовно, геополітичне протистояння довкола Катару буде загострюватися. Але поки немає фундаментальних факторів, які б дали підстави говорити про зміну ринкової кон'юнктури цін на нафту», - резюмував Геннадій Рябцев.

Причини і можливі наслідки конфлікту довкола Катару – в матеріалі «Чому почався скандал навколо Катару і до чого він призведе».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: